DE STETHOSCOOP DIE HET VERSCHIL MAAKT

In zijn studententijd vierde Michel Abdel Malek (1986) zomers lang vakantie op Lesbos en werkte tevens in de horeca. Tien jaar later ging hij weer, dit keer als arts en medisch coördinator. Zijn geliefde eiland liet zich van een andere kant zien: dode kinderen, gebrek aan hulpmiddelen en chaos.

Door: Gezina Oei, redactie De Dertigersclub


Halverwege zijn promotieonderzoek in 2015 besloot Michel de handdoek in de ring te gooien. Een buitengewone springplank voor een ambitieuze dokter, maar toch voelde het niet goed. Wat nu? Het gat werd al snel opgevuld: Lesbos was inmiddels het wereldtoneel van een ramp.  Michel maakte contact met Stichting Bootvluchteling, zamelde geld in en vertrok. Voor een maand. 

“Al snel kwam ik in een andere wereld terecht. Het was oktober, ik had na tien  dagen onafgebroken werken de ochtend vrijaf genomen. Nog nippend aan de koffie werd ik letterlijk van het terras geplukt. Er zou een kind in nood zijn en ik –de dokter- moest mee. In de haven bleken twee verdronken kinderen te liggen. Anderen hadden al drie kwartier gereanimeerd, eén was gestabiliseerd maar de andere al overduidelijk levenloos. Ik kon alleen nog de deken over het hoofdje trekken en het kind dood verklaren. De ouders  -alleen Farsi sprekend- schreeuwden. Je hart breekt. Het was ultieme machteloosheid: geen zuurstof, geen defibrillator, zelfs niet mijn eigen stethoscoop.  Bovendien wist ik dat het vanaf die plek nog minimaal twee uur zou duren voor het kind behandeld zou kunnen worden in het ziekenhuis”.

 

Verkeerd reanimeren

Lang krijgt Michel geen tijd om bij te komen. Diezelfde middag komt via Whatsapp een stroom berichten op gang. Lesbos moet zich klaar maken voor een boot met tweehonderd vluchtelingen, gekapseisd voor de kust. De rampplek stroomt vol met vrijwilligers en wanorde heerst. Mensen met stethoscopen zonder (para)medische achtergrond: “Er werd een kind uit mijn handen getrokken omdat ik verkeerd zou reanimeren. Ik moest het op zijn kop houden om het water eruit te laten stromen. Medisch gezien was dat natuurlijk totale onzin.”

 

Lessen

Er werden grote lessen geleerd uit de eerste rampen.  “In december kwam ik met andere medische coördinatoren terug met een rampenplan. ” De lokale overheid had geregeld dat mensen zonder de juiste papieren geen toegang meer kregen tot het rampgebied. Inmiddels waren veel non-gouvernementele organisaties (NGO’s) actief, die samen veel werk verrichtten. Ook de inzamelingsactie van Michel (€ 25.000 in totaal) droeg bij door uitbreiding van medische apparatuur. “De artsen van het nabijgelegen Mytilini ziekenhuis waren niet gespecialiseerd in de acute opvang van kleine kinderen. Kinderintensivisten vanuit het AMC in Amsterdam hebben deze artsen bijgeschoold. Het was erg mooi dat de Grieken daarvoor open stonden.”

 

Hulp

Op de vraag of wij –Amsterdammers, Nederlanders, Europeanen- genoeg doen in deze humanitaire ramp is het antwoord eenvoudig: “nee”. Sinds de EU-Turkije- deal is het rampgebied verplaatst. De verschuiving van de vlucht route naar de kustlijn van Italië zorgt voor nóg meer hachelijke toestanden doordat de afstand over water naar Europa groter is. Bovendien zitten vluchtelingen nog altijd vast in kampen zonder uitzicht op asiel en zijn er naar schatting tienduizend kinderen vermist. “De kern van het probleem moet aangepakt worden: de oorlog in het Midden-Oosten.” Dertigers die iets willen doen, raadt Michel aan om geld te doneren aan NGO’s die in het gebied actief zijn. Zelf gaan kan natuurlijk ook, maar dan alleen om de juiste reden.

Michel gaat deze zomer bij Griekse vrienden op bezoek, om van het mooie strand van Lesbos te genieten. Deze keer laat hij zijn stethoscoop thuis. Met een gerust hart, want talloze anderen hebben inmiddels het stokje van hem overgenomen.


Fotograaf: Tanya Kangur

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.