‘IK WIL ALLEEN WERKEN AAN IETS WAAR IK IN GELOOF’

Daan Steller besloot zijn vaste baan op te geven voor een hoger doel: ‘Expedition Why Not’ - een fietstocht van 12.500 kilometer naar India voor de bouw van een weeshuis. Zijn bagage bestaat uit een rugzak van dertig kilo en een flinke dosis lef. 


Door: Susan Nortier 


Droom
 

Op een nacht wordt Daan wakker uit een droom: hij ziet zichzelf fietsen naar het Indiase Bodhgaya, en geld ophalen voor de bouw van een weeshuis. Prompt daarop ontvangt hij van zijn oude yogalerares een email waarin een boeddhistische tekst wordt aangehaald, met als titel ‘Travelling to Bodhgaya’. “Ik dacht meteen, dit kan geen toeval zijn”, aldus Daan. Het weeshuis waar Daan over droomt is de wens van de Marni School in Bodhgaya waar les wordt gegeven aan kinderen die geen geld hebben voor onderwijs. De vader van een vriend van Daan is voorzitter van de Marni Foundation, die deze school steunt. De school heeft behoefte aan een weeshuis waarin leerlingen kunnen worden ondergebracht, maar voor de bouw daarvan is helaas geen geld.  


Why
not 

Na zeven jaar voor diverse werkgevers te hebben gewerkt is Daan totaal verveeld. Geïnspireerd door zijn droom brengt hij een kort bezoek aan Bodhgaya en is erg onder de indruk. Hij denkt ‘why not?!’, besluit zijn droom te verwezenlijken en zegt zijn baan op. “Om mij heen is iedereen gefocust op geld en succes, maar diep van binnen ben ik altijd al een idealistisch persoon geweest. Ik wil echter alleen werken aan iets waar ik in geloof”. Daan doopt zijn missie ‘Expedition Why Not’ en bouwt een website. Middels een veiling-event en het houden van presentaties werft hij sponsors en haalt hij geld op. 


Tranen 
 

Een paar maanden later is het zover, Daan vertrekt op zijn gesponsorde touringfiets vanuit Amsterdam. In zijn rugzak zit slechts het hoognodige: een tentje, een gasstel en wat kleding. De eerste weken beleeft hij als erg intens en bevrijdend. Al fietsend stromen de tranen over zijn wangen. Hij geniet ervan om volledig één te worden met zijn omgeving. “Ik had nul gedachten, en voelde alleen maar pure bliss”. Het tentje heeft hij nauwelijks nodig, overnachten doet hij voornamelijk bij locals die hij op straat ontmoet, maar ook op het strand, in verlaten gebouwen, bij een benzinepomp en zelfs een keer op een tafel. Van alle landen die Daan doorkruist, ervaart hij de meeste gastvrijhed in Iran. De tocht is niet alleen maar leuk; in Turkmenistan is het flink afzien. Om India op tijd te bereiken moet hij in vier dagen tijd 550 km woestijn afleggen, in een temperatuur van 50 graden Celsius en bij volle wind. Onderweg raken zijn voorraden uitgeput waardoor hij hallucinerend het einde van de woestijn bereikt.  


Bollywood
  

Bij zijn aankomst in Bodhgaya wordt Daan als een held onthaald door de bevolking. Voordat hij het inmiddels gebouwde weeshuis mag zien moet hij echter nog een dag wachten; men bereidt namelijk een speciale opening voor. De dag daarop wordt Daan volledig overrompeld door de aanwezigheid van zo’n duizend mensen, en een tweeëneenhalf uur durend feestprogramma in Bollywood style dat speciaal voor hem wordt opgevoerd. Als verrassing is zijn goede vriend, wiens vader de Marni Foundation voorzit, ook aanwezig. Daans droom is werkelijkheid geworden. 


Op dit moment krijgen driehonderd kinderen onderwijs op de
Marni School. De leerlingen behalen de beste studieresultaten in de omgeving. De school ontvangt zo’n drieduizend aanmeldingen per jaar. Helaas kunnen de school en het weeshuis maar dertig kinderen per jaar een plek geven.  

Vind je het leuk om meer te lezen over Daans expeditie, kijk dan op www.expeditionwhynot.com. Een prachtige documentaire over de Marni School, getiteld 'Marni Movie', is te vinden via vimeo.com, zoek op 'Daan Steller'. 
AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.