INTERVIEW MET TOMER PAWLICKI: “IK SCHOP EXPRES TEGEN HET SYSTEEM”  

Met zijn veelzijdige repertoire laat hij zich niet beperken tot één stramien. Tomer Pawlicki (30) is acteur, schrijver en theatermaker. Zijn naam kan weleens anders doen vermoeden, maar die heeft hij te danken aan zijn Pools-Israëlische ouders. De Dertigersclub praat met hem over zijn carrière tot nu toe.

Door: Nannette Sibinga


Als acteur ontwikkelt hij zich graag in de breedte, maar hij zou graag ooit bij een groot theatergezelschap willen spelen. ’s Avonds speelt hij de verrader Paul ten Brink in de musical ‘Soldaat van Oranje’ en overdag werkt hij aan een roman die een vervolg is op zijn monoloog ‘Dank zij de oorlog’. De roman vertelt een interessant verhaal dat niet eenduidig in woorden te vangen is. Het is een fictieve briefwisseling tussen hem en zijn oma, waarin hij vele vragen aan haar stelt. Was de oorlog ergens goed voor? Zijn het de Duitsers die wij iets kwalijk moeten nemen? “Ik schop expres tegen het systeem en ik verzet me tegen ‘slachtofferschap’. Ik wil praten over daders en slachtoffers, maar mij niet laten leiden door wat anderen vinden”, aldus Pawlicki. De tekst van zijn monoloog heeft hij gepubliceerd en kenmerkt zich door intelligente en confronterende passages, zoals:

Ik leef en zij leven niet.
Ik vind het mooi om door Duitsland te lopen
en die tegeltjes te zien.
Om namen te lezen
Vind je dat ik ze allemaal moet onthouden?
Nu worden ze tenminste herinnerd/herdacht
en waarschijnlijk langer dan als ze niet
gedeporteerd waren.

 
Pawlicki speelde ‘Dank zij de oorlog’ tien keer en het stuk kreeg veel goede reacties. Nu is het de basis van zijn huidige roman. “Ambo Anthos is de uitgever en hopelijk kan ik het in 2017 afronden.” Hoewel hij trots is op dit werk, wil hij zich niet profileren als joodse theatermaker of acteur. Daarom besloot hij na de afronding van de Toneelschool Arnhem alle kansen te grijpen die hij kreeg. Het leverde bijzondere rollen op, onder meer als stalker in de voorstelling ‘Ziek van liefde’ en op televisie, in de dramaserie ‘Rembrandt en ik’ en de film ‘De ontmaagding van Eva van End’.

Dat zijn beroep grillig is, maakt het niet altijd makkelijk. “De onzekerheid die met het vak gepaard gaat, is altijd aanwezig. Ik weet dat ik dit jaar van werk verzekerd ben, maar hoe is dat in 2017? Het voelt alsof er weinig ruimte voor kunst is in Nederland. Alles moet meteen een hit zijn. ‘Ik mag niet falen’, is een constante gedachte. Je kan zo weer verdwenen zijn.” Tegelijkertijd lijkt Pawlicki die onzekerheden te waarderen en juist als een goede les te zien:

“Als theatermaker en kunstenaar leer je jezelf steeds beter kennen. Tot nu toe dacht ik op verschillende momenten dat ik er na een aantal jaar wel over uit zou zijn. Wie ik was, wat ik wilde. Maar nu ik dertig ben weet ik dat die vragen er nog steeds zijn en dat is misschien maar beter ook. Je leert jezelf echt kennen en te ontwikkelen.”

 

Fotografie: Roeltje van de Sande Bakhuyzen

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.