VAN DOWN NAAR DOWN UNDER

Midden in een relatie van acht jaar maakt Sophie Boer (31) de balans op. Werk, relatie, huis: check. En toch niet gelukkig. Dus verbreekt ze haar relatie en gaat op reis. Inmiddels woont, werkt én studeert ze in Melbourne, maar daar ging heel wat aan vooraf.

Door Eva Rijpert

“Waarschijnlijk is het wegrennen geweest. Ik wist niet waarheen, maar wel dat het moest. In eerste instantie koos ik voor Azië en verwachtte daar antwoorden te vinden. Dat dit een fase was waarna ik zou zeggen: ‘Het is een mooie reis geweest en nu kom ik gewoon terug bij de basis.’ Maar zo voelde het niet. Het antwoord kwam eigenlijk pas toen ik in het vliegtuig terug naar huis stapte. Daar voelde ik in heel mijn lijf: ik vlieg de verkeerde kant op.

Bij thuiskomst boekte ik een ticket naar Australië. Maar ik vroeg me af of ik niet héél erg egocentrisch was. Mijn zus en ik zijn altijd heel close geweest. Zij is voor mij de belangrijkste persoon ooit. Mede door het overlijden van mijn vader op mijn 22ste zijn wij samen met onze moeder echt een soort drie musketiers geworden. Het voelde héél egocentrisch om weer weg te gaan. Maar ik wilde ervaren of ik sterk genoeg was om alleen te zijn, ondanks de angst om los te laten.

Inmiddels weet ik één ding wel: als ik de beste versie van mezelf ben, kan ik geven. En als ik niet oké ben, kan ik niks. Dat is een gedachte die heel onnatuurlijk voelt. Je kan het ook bijna niet hardop zeggen. Maar als ik op een basislevel voor mezelf zorg en merk dat ik oké ben, schijn ik over op mensen. Kan ik geven. Kan ik delen.
 
Een beslissing nemen, wekt altijd een emotie op. Maar ik weet wel: we’re not trees, we can move. Toch zeg ik eerlijk: toen ik met mijn backpackje op Bangkok stond, huilde ik tranen met tuiten en mijn hart was beklemd. Idem dito het moment dat ik in Sydney landde. Ik dacht: wat doe ik hier? Dit was mijn doel, maar ik heb verder eigenlijk niks. Achteraf ben ik heel dankbaar dat ik toen die mogelijkheid gecreëerd heb. Het stuk zelfontwikkeling door te reizen, het compleet op jezelf aangewezen zijn… Ik heb er zoveel van geleerd. Je wordt je eigen vijand, maar ook je beste vriend.

Sydney vond ik verschrikkelijk. Jezus, wat was ik ongelukkig. Het was dat ik zestig, zeventig uur werkte, maar de depressie was nabij. En dan vind je op een gegeven moment een appartement met twaalf meisjes. Met Tl-verlichting en bedbank. Wat verschrikkelijk is, maar dat ken je dan. En dat wordt dan veilig. En om jezelf dan wéér te pushen om dát weer los te laten… Wéér tot de conclusie komen: ik ben niet happy dus ik verander het… Nu kan ik zo denken, maar toen: paniekmodus! Ik was mezelf compleet aan het uitputten tot mijn moeder belde. ‘Één ding maakt je echt gelukkig,’ zei ze, ‘en dat is slaap.’ Voor één keer heb ik toen naar haar geluisterd. En je wordt echt helderder van geest. Daarop besloot ik samen met een meisje langs de oostkust van Australië te reizen. Dat brak voor mij die hele cyclus weer door. Ik herinnerde me hoe het voelde om vrij te zijn. Om te kunnen reizen en beseffen: ik zit niet vast.

Dat ik ook niet eerder naar Melbourne ben gegaan! Het heeft een hele andere vibe dan Sydney. Veel chiller, veel internationaler, veel warmer. Er zit meer gein in de stad, het is kleurrijker. Sydney is hard, commercieel. Daarom voel ik me hier ook thuis. Het definieert je niet wat je hebt of wat je doet. Het is wie je bent en wat je denkt en… je mag er zijn. Het is oké. Dat is een enorme aantrekkingskracht.”

Nu heeft Sophie haar plek gevonden, maar het volgende avontuur staat alweer voor de deur. Niet zomaar wordt ze tijdens ons gesprek drie keer opgebeld door een mysterieuze Australiër genaamd Gerard. “Ik zag hem en dacht: oh hallo, dit is mijn prins op het witte paard! Hij woont in Sydney, maar komt hierheen en waarschijnlijk gaan we samenwonen. Superleuk en ook weer doodeng. Maar ach, als het niet goed is, veranderen we het weer. We’re not trees. We can move.”


AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.