SAMENWONEN, MAAR TOCH ALLEEN

Gemeenschappelijk Wonen – kortweg GW – is een leefgemeenschap in Nieuwegein. Femke Evers (36) zit daar inmiddels vijf jaar in de woongroep. Afgelopen jaar verhuisde ze naar een reguliere kamer in Alphen aan den Rijn, maar na een aantal maanden ging zij toch weer terug naar het GW. De DertigersClub praat met haar over de aantrekkingskracht van gemeenschappelijk wonen.

Door Lena van der Bij

Femke was 23 toen zij in een rolstoel belandde met de diagnose posttraumatische distrofie, dit is functieverlies en invaliditeit na een ongeval of operatie aan een ledemaat. Twee jaar na haar diagnose gaat ze naar Kasteel De Schans in België. In dit centrum voor persoonlijke ontwikkeling leerde Femke aan de hand van trainingen en therapieën weer lopen. Ook ontdekte ze er het samen leven en wonen met elkaar. “Ik woonde twee jaar alleen in een aangepaste woning en vond dat niet gezellig. Vrienden om mij heen settelden zich en er werden steeds minder spontane activiteiten samen ondernomen; ik miste het contact.” Tijdens haar verblijf op Kasteel De Schans hoorde ze voor het eerst van de termen woongroepen en leefgemeenschappen. “Ik ging meteen op zoek op internet naar wat dit betekende. Helaas waren er geen woongroepen in de buurt waar ik toen woonde. Wel zag ik op het internet een bericht staan van een woongroep in Nieuwegein die op zoek was naar een nieuwe bewoner; hier heb ik op gereageerd. Ik moest hospiteren om in de woning te komen en dat is gelukt! Ik heb mijn baan in Sittard opgezegd om opnieuw te beginnen in de provincie Utrecht.”

Op dit moment woont Femke in een woongroep. Hier woon je met een aantal personen in één huis waarin de keuken en badkamer met elkaar worden gedeeld. Verder is er een gemeenschappelijke woonkamer. Dit is één van de drie woonvormen van het project. Femke werkt met mensen met een verstandelijke beperking. “Een cliënt riep heel enthousiast: “Dus jij woont net als ik ook in een woongroep?!” Ik gaf aan dat dit klopte, maar dan zonder de begeleiding.”

 

Het GW benadrukt dat het hier niet gaat om beschermd wonen. “Je bent zelf verantwoordelijk. Hier wonen is een bewuste keuze voor de meeste mensen. Voordat je hier komt wonen krijg je ook een gesprek om elkaars verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Men gaat er vanuit dat je participeert in het leefbaar houden van het project. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld meehelpt het gras te maaien of één keer in de zoveel tijd een bardienst draait.” Het GW heeft een eigen kroeg en een zaal waar films worden gedraaid op een groot scherm. Femke zelf houdt vooral van tuinieren. “Ik help mee met de tuindagen, je kunt zelf kijken of er in het project een groep is waar je je bij wilt aansluiten. Zo hebben we de filmcommissie, de tuincommissie en nog vele andere commissies om je talenten in te zetten of juist te ontplooien. Of je organiseert zelf leuke activiteiten. Zo gaf een medebewoonster laatst een prachtig ligconcert.” Nu Femke 36 is merkt ze dat ze toe is aan wat meer privacy. “Je leert met mensen omgaan en je eigen grenzen stellen, maar het is ook intensief, helemaal wanneer er relaties binnen de woongroep onstaan”. Het afgelopen jaar is ze vanwege haar studie in Leiden verhuisd naar een reguliere kamer in Alphen aan den Rijn. “Dit beviel me toch niet goed. Ik miste het gemeenschapsgevoel. Het is ook een hele grote stap van een woongroep naar een eigen kamer. Op den duur zou ik wel willen verhuizen, maar dan wel naar een zelfstandige woonruimte binnen het GW. Dan ben je alleen, maar toch ook samen!”,

 

Deze woonvorm is misschien wel een deel van de oplossing van een aantal problemen in de huidige samenleving, die wordt toegeschreven aan de verregaande individualisering. In een woongemeenschap anno 2016 is samenleven nog steeds erg belangrijk maar wel met behoud van ieders privacy.  Mede daarom is in 2010 een grote renovatie van start gegaan in het GW. In de nieuwe opzet is er naast groepswoningen en zelfstandige woningen, ook de mengvorm centraal wonen. De woningen zijn gegroepeerd rondom drie gemeenschappelijke tuinen (hoven).

Ben je geïnteresseerd? Kijk dan eens op: http://www.gwnieuwegein.nl/.


AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.