“IK HOOP DAT OUDERS WAT RELAXTER KUNNEN WORDEN”

Een interview met Sandii Zachte – oprichtster Kiind magazine –

door Elske de Ronde

Als dertiger leer je veel in je leven, maar je leert weinig over ouderschap. Als het dan zover is, word je overspoeld met tegenstrijdige informatie en goed bedoelde adviezen. Bovendien zijn de verwachtingen van anderen en jouzelf torenhoog. Hoe houd je het hoofd koel als jonge ouder? Sandii Zachte, zelf jong moeder, besloot na haar eerste kind het heft in eigen handen te nemen en creëerde een online platform over bewust ouderschap: Kiind. Inmiddels hebben ze 20.000 Facebookvolgers, 130.000 unieke bezoekers per maand, kwamen er magazines en een boek uit en vindt aanstaande zaterdag het Kiindfestival plaats.

 

Waarom heb je Kiind opgericht?

Toen ik zwanger werd van mijn eerste kind miste ik veel informatie over zwangerschap, en later ook over opvoeden. Waar moet je op letten qua voeding? Wat doe je als je baby niet wil slapen? Via een forum kwam ik in contact met andere jonge moeders die ook heel bewust met de opvoeding bezig waren. Informatie uitwisselen gaat dan heel snel. Samen met vormgever Jannie Engels wilde ik bij het forum een online magazine maken zodat we informatie met meer mensen konden delen. Dat is uiteindelijk Kiind geworden!

 

Hoe blijf je kritisch als je steeds meer volgers krijgt?

We schrijven over wat we zelf tegenkomen in het ouderschap. We proberen ook zoveel mogelijk wetenschappelijke bronnen aan te halen en onwaarheden over opvoeding te weerleggen. Daarnaast hebben we inmiddels een hele pool aan experts die stukken voor Kiind schrijven. Soms denk ik: vertellen we nog wel eens wat nieuws? Maar dan praat je weer met iemand en dan hoor je dat het nog steeds onbekend is of dat er nog steeds onwaarheden worden geloofd.  Dat houdt mij kritisch.

 

Wat kunnen jonge ouders leren van Kiind denk je?

Ik denk dat ouderschap en opvoeden relaxter kan. Ouders kunnen dat leren maar soms is het wel lastig om ze dat uit te leggen. Er is zoveel te leren over het ouderschap en als mensen daar nog niets over weten, wordt het een heel lang verhaal. Dan moet je die kennis echt in hapjes knippen. En dat is het mooie aan een (online) tijdschrift: je kunt er makkelijk hapjes informatie delen. Ik hoop dat dankzij het delen van die hapjes informatie over opvoeden alle kleine kinderen mooie dingen krijgen en dat er goed voor ze gezorgd wordt. Dat ze veel liefde krijgen maar dat ouders zich ook kunnen ontspannen. En daar is wel een wereld te winnen denk ik. Als Kiind daar een klein beetje aan kan bijdragen ben ik gelukkig!

 

Kan je een voorbeeld noemen hoe ouderschap relaxter kan?

Ja, slapen kan relaxter bijvoorbeeld. Daar is zoveel om te doen altijd. Als ik bedenk hoe dat bij mijn eerste kind ging: je leest dan in een of ander boekje dat het belangrijk is dat het kindje in zijn eigen kamer slaapt. Maar dat levert enorm veel stress op, bij het kindje, maar ook bij jou. Omdat het eigenlijk helemaal niet logisch is, biologisch klopt het gewoon niet. Maar je doet het omdat je denkt dat het zo hoort. Dan laat je de baby toch maar huilen en dan staat er in dat boekje dat als je dat lastig vindt je “de stofzuiger aan kan zetten of iemand kan bellen om je af te leiden van het gehuil”. Waar gaat dat nog over? Eigenlijk voel je in je buik al dat dat niet klopt, daar moet je naar durven luisteren.  Bij het tweede kind weet je wel beter. Het gaat toch vaak om kennis die je op doet, inzichten: het is prima als je je kind bij je laat slapen. Ik wil die kennis graag overbrengen.

 

Wat is je advies aan mede dertigers?

Ik vind het altijd leuk om te bedenken “wat zou ik doen met een miljoen?” Ik dacht meteen: dan ga ik verder met Kiind! Ik wist meteen duidelijk wat ik wilde en dan moet je dat gewoon gaan doen. Al is het maar naast je baan, gewoon klein beginnen. En dan kan het nog jaren duren voordat je echt de omslag maakt maar dat is helemaal niet erg. Daar leer je ook van. En voor de ouders (to be); leer te luisteren naar je gevoel!

 

Aanstaande zaterdag is het Kiindfestival in Amersfoort: spelen, huttenbouwen en verdiepen! Bewust ouderschap in de praktijk met workshops en een groene markt voor ouders en veel voor kinderen zoals goed kindertheater, yoga, broodjes bakken, een zweefmolen en nog veel meer. Wil je ook een dagje weg met het hele gezin? Meld je dan snel aan via: http://kiind.nl/homepagina/kiindfestival/


AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.