LAST MINUTE VRIJWILLIGERSWERK NIET ALTIJD IN BELANG VAN HET KIND

Last minute vrijwilligerswerk niet altijd in belang van het kind

Een interview met Karin Rozema – van Mullem, producent van documentaire ‘Last Minute Weeshuis’

Door: Susan Nortier

Goede bedoelingen

Karin Rozema - van Mullem (31) koos na het afronden van de Hotelschool Maastricht voor een studie antropologie. Haar ambitie om zich te verdiepen in ontwikkelingswerk, met name op het gebied van kansarme kinderen, heeft haar ver gebracht. Zo deed zij in 2009 in Bolivia onderzoek naar straatkinderen en werkte ze jaren bij SIW Internationale Vrijwilligersprojecten, een uitwisselingsorganisatie die door middel van vrijwilligerswerk cultureel begrip wil vergroten. Karin merkte dat steeds meer jonge mensen last minute hun vakantie willen afsluiten met kortdurend vrijwilligerswerk, waarbij zij zich ”nuttig” voelen en “zielige kinderen willen helpen”. Zij beseffen helaas niet dat hun goede bedoelingen niet altijd goed zijn voor kansarme kinderen. “Tijdens voorbereidingsdagen waarbij we toekomstige vrijwilligers erop wezen dat het om een culturele uitwisseling gaat en dat je in twee weken niet “nuttig” bent, leek het steeds of deze boodschap niet tot ze doordrong. Dit maakte duidelijk dat er beeldmateriaal moest komen zodat vrijwilligers konden zien wat ze kunnen verwachten en wat ze wel en niet kunnen doen”, vertelt Karin.

Schokkende feiten

Tijdens haar werk bij SIW waarbij ze met diverse organisaties gericht op vrijwiligerswerk te maken heeft, ziet Karin dat het belang van het kind helaas niet altijd voorop staat. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en kampen met hechtingsproblematiek. “Het is van belang dat deze kinderen vaste verzorgers hebben en niet maandelijks wisselende vrijwilligers die voor hen zorgen”, aldus Karin. Uit onderzoek is gebleken dat er betere vormen van opvang zijn voor kinderen en hun ontwikkeling dan weeshuizen. Een ander schokkend feit is dat weeshuizen steeds vaker als business fungeren waarbij de eigenaren geld werven van organisaties dat ze niet aan de kinderen besteden maar in eigen zak steken. Zo’n 80% van de kinderen in weeshuizen is helemaal geen wees, maar vanwege de belofte dat zij daar beter af zouden zijn hebben hun ouders ze daar desalniettemin geplaatst. Mede door de grote hoeveelheid vrijwilligers worden in sommige landen waar het aantal wezen daalt, toch een stijgend aantal weeshuizen opgericht.

Het belang van het kind

Het zijn deze ervaringen en feiten die Karin ertoe brengen om te doen wat in haar macht ligt om het belang van het kind beter onder de aandacht te brengen. Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden, ontwikkelt Karin samen met haar vriend het idee voor een documentaire waarin zowel de positieve als negatieve effecten van ontwikkelingswerk met kinderen in beeld worden gebracht. Met hulp van crowdfunding en ondersteuning van Better Care Network Netherlands lukt het hen om de documentaire ‘Last Minute Weeshuis’ te verwezenlijken. Als ik Karin vraag wat ze wil bereiken met de documentaire, zegt ze dat ze hoopt dat vrijwilligers door het zien van de documentaire kritisch leren denken en zich rekenschap geven van het belang van het kind bij het werk dat ze willen gaan doen. Karins ultieme doel is om “vrijwilligerswerk en kinderrechten hand in hand laten gaan”.

Drieluik

Karin vindt via diverse organisaties drie vrijwilligers bereid om mee te werken aan de documentaire. Zij worden alledrie gevolgd in aanloop naar en tijdens hun vrijwilligerswerk in Cuzco, Peru, waarbij de vrijwilligers een filmdagboek bijhouden. Karin en haar vriend reizen mee en brengen de ervaringen van de projectleiders in Cuzco en de kinderen zelf in beeld, waardoor een interessant drieluik ontstaat. Een Peruaanse projectleider laat weten niet tevreden te zijn over zijn project en zegt dat hij veel te veel vrijwillers moet ontvangen. Een van de drie vrijwilligers vraagt zich bij thuiskomst af of het werk dat ze heeft gedaan eigenlijk wel een goed idee was. “De documentaire wil een inkijk geven in vrijwilligerswerk vanuit verschillende perspectieven, waarbij zowel de positieve als de negatieve effecten van vrijwillerswerk in acht worden genomen en zo bekeken kan worden of vrijwilligerswerk wel in het belang van het kind is”, aldus Karin.

Sneeuwbaleffect

De documentaire is in november 2014 in première gegaan in filmhuis Lab 111 in Amsterdam. In 2015 is vrijwilligerswerk ineens een trending topic en ‘Last Minute Weeshuis’ draagt bij aan het sneeuwbaleffect dat hier van uit gaat. Zo zijn sommige vrijwilligerswerkorganisaties naar aanleiding van alle aandacht rondom het thema gestopt met het sturen van vrijwilligers naar de weeshuizen, vertelt Karin. Andere organisaties steken liever hun kop in het zand. Karin wordt door diverse actualiteitenprogramma’s zoals RTL Late Night gevraagd om haar verhaal te doen. Op verschillende scholen en universiteiten draagt ze haar kennis over aan leerlingen en studenten, en ze ontwikkelt een DVD met lesmateriaal waarin diverse stellingen over vrijwilligerswerk aan bod komen. Karin vindt het mooi om te zien dat het onderwerp steeds meer gaat leven. Zo toonden docenten van een universiteit die aanvankelijk weinig enthousiast waren over het onderwerp, een jaar later ineens veel meer betrokkenheid bij het behandelen van dit onderwerp.

Karin is nog steeds actief in het overdragen van haar kennis over dit belangrijke thema, en wordt regelmatig benaderd door studenten die haar willen interviewen in het kader van hun scriptie over vrijwilligerswerk.

Wil je ‘Last Minute Weeshuis’ zien? Ga dan naar https://vimeo.com/ondemand/lastminuteweeshuis. Contact met Karin? Mail naar karin@lastminuteweeshuis.nl

 

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.