“WE KUNNEN OOK NOG ALTIJD EEN KOFFIEBAR BEGINNEN”

“We kunnen ook nog altijd een koffiebar beginnen”

Door: Nannette Sibinga

 

Noortje Vlutters (32), mede-eigenaar van koffiebar ‘Back to Black’, laat zich niet tegenhouden door verwachtingen van anderen. Eigenlijk koos ze altijd al voor dingen die zij leuk vond. Het verbaasde daarom niemand dat zij met haar vriendin Inge Bulthuis voor zichzelf besloot te beginnen. “Iedereen vond het ook goed bij me passen.”

 Ze heeft een masterdiploma in International Law en Europese studies. Toen zij voor die studies koos, werd ze gedreven door idealisme. “Maar toen ik eenmaal klaar was, wist ik dat ik er niet per se mee aan de slag wilde.” Inge en zij grapten vroeger al dat ze ‘altijd nog een koffiebar konden beginnen’ en toen Inge besloot om dit daadwerkelijk te gaan doen, bedacht Noortje zich geen moment. Eind 2012 besloten ze om er samen voor te gaan.

 Daarvoor was kapitaal nodig, maar dat ontbrak. De dames besloten om via crowdfunding het geld bij elkaar te verzamelen. In die tijd was crowdfunding nog geen bekend begrip in Nederland, dus het was best spannend of het zou lukken. De dames betrokken hun omgeving bij hun plan en probeerden op die wijze voldoende belangstelling en daarmee funding te trekken. “In eerste instantie vond ik er niet veel van, maar naarmate de tijd vorderde werd ik zenuwachtiger”, vertelt Noortje. Als de dames het gevraagde bedrag niet zouden halen, zou het weer worden teruggestort naar de donateurs. “De laatste twee weken ging het heel vlot en hebben we het voor elkaar gekregen. We vroegen in totaal 18.000 euro en achteraf hadden we misschien meer moeten vragen, maar we wisten niet goed wat we moesten verwachten.” Toen de funding rond was, hadden de dames genoeg geld om aan de slag te gaan.

 Het idealisme dat Noortje eerder aanzette tot haar studiekeuzen, zet zij tegenwoordig in bij ‘Back to Black’. “We wilden een pand dat ook in de buurt een sociale functie heeft. Zo houden buurtbewoners bij ons vergaderingen en merken we dat we veel vast publiek hebben.” Daarnaast zorgen de dames dat lokale ondernemers in hun tent ook aandacht krijgen. Gasten kunnen bijvoorbeeld lokale kunst kopen of handgemaakte tasjes en portemonneetjes. “Ik vind het belangrijk dat het hier gezellig is en dat men zich thuis voelt”, zegt Noortje. Sinds een jaar branden ze ook zelf koffie. “Ik vind de afwisselende dagen en het feit dat er elke dag wat anders is te doen heel erg leuk. Toen wij net begonnen, vroeg ik me wel af of ik nog de vrijheid zou hebben om bijvoorbeeld te reizen. Maar nu we eenmaal bezig zijn, merk ik dat dit heel goed kan.” Tegenwoordig hebben Noortje en Inge ook personeel in dienst en dat geeft hen meer tijd en ruimte. “Ik zie wel voor me dat we later reizen maken naar koffielanden voor cuppings (proeven van koffie, red.) bijvoorbeeld, om de producten in onze bar nog beter te maken.” Noortje doet vooral wat ze leuk vindt en dat lijkt haar veel te brengen. “Volgens mij is het belangrijk dat je altijd blijft doen wat je interesse heeft en dan komt het allemaal wel goed.”

 

 

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.