BEWEGEN NAAR VERANDERING

Bewegen naar verandering

Een verschil maken in andermans leven en tegelijkertijd ondernemen, maar wel met je hart. Gaat dat allemaal wel samen? Fabio D’Agata (32) bewijst dat het kan.

Door: Eva Rijpert

“Beweging is het sterkste middel om te veranderen. Ik geloof dat vanuit beweging je hele lichaam en geest mee veranderen. Bij mijn bedrijf SPAT verandert is afvallen of spierballen kweken dus geen doel op zich. We kijken: waar sta je in je leven? En welke kant wil je op bewegen? En dan bewegen wij letterlijk met jou mee. Zo zorgen we voor verdieping en daar komt méér bij kijken dan alleen de sporttraining. Daarvoor hebben we verschillende expertises in huis. Een psycholoog, een maatschappelijk werker en een voedingsdeskundige bijvoorbeeld. We zijn nu met zijn zessen en samen pakken we ook de meer complexe veranderingen aan.”

“Bewegen is ook werken met emoties. Je emoties zitten uiteindelijk allemaal in je lichaam verborgen. En het gaat dus in eerste instantie niet om het bereiken van een perfect lichaam. Het gaat erom dat er iets gebeurt binnenin, waardoor een leven een kleine wending kan nemen. Naar die magie zijn wij continue op zoek. We ontwerpen gerichte programma’s en trainingen om met een individu of groep te sporten. Bijvoorbeeld je gezin. Of je collega’s. Wanneer je denkt: ‘Mijn collega’s krijgen achter elkaar burn-outs, hoe kan dat nou?’ kan SPAT daarbij helpen. Van CEO’s tot jongeren uit multiprobleemgezinnen, wij helpen ze door in beweging te veranderen.”

“Overigens trainen we altijd in de buitenlucht. Een fitnesscentrum is een gemaakte omgeving, totaal niet inspirerend. Daar willen wij iets tegenover stellen dus áltijd naar buiten en áltijd mooie plekken opzoeken in de directe omgeving van de deelnemer(s). Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat het een verrijking is voor het brein om telkens op nieuwe plekken te komen. Dat stimuleert de mentale processen op een positieve manier. Ook wordt het weer een factor om mee te spelen. Want hoe reageer jij als ik je meeneem in de regen? Of als het vriest? Je karakter komt bovendrijven. Voor ons is dat dus stiekem ook meteen werkmateriaal. Uiteindelijk is het heerlijk. Als je het weer niet als tegenstander gaat zien, maar erin meegaat, erin méébeweegt… dan ga je anders tegen dingen aankijken.”

“Helaas ontbreekt het vaak aan visie in de sportwereld. De echte visionairs kiezen toch gauw voor een vak waar ze meer kunnen verdienen of meer invloed hebben. Het werd een droom voor mij om iets neer te zetten waarbij juíst plek is voor die hele goeien. Ik heb geaccepteerd dat de wereld kéihard is en voor mezelf besloten: het is zo, die euro’s bestaan. Dat is een kwestie van elke maand goed checken en strak bijhouden. Maar inspiratie… dat zit heel diep in je hart. Dat is de kern van je ziel, als die bruist dan is het alive. Als dat een beetje doodbloedt, moet je opletten. Daar moet je eigenlijk continue op reflecteren. Ook wij zetten doelen voor onszelf. En het is een van mijn belangrijkste taken als directeur om te zorgen dat elke coach zo goed mogelijk onderneemt. De één heeft soms de neiging meer met het hart te werken en vergeet een klein beetje de euro’s. De ander kan soms meer euro’s verdienen en vergeet bijna dat hij een verschil wil maken in iemands leven. Als ik dat merk dan coach ik daar direct op. Echt direct. Omdat ik vind dat beide gezond moeten zijn. Je moet gezónd met je hart kunnen werken en je moet gezónd financieel zijn.”

“Een goede balans en een sterke filosofie zijn dus belangrijke pijlers van ons succes. Maar dat andere… Ik kan dat heel moeilijk in woorden vatten. Benoem inspiratie maar eens. Of magie. Hoe kun je dat benoemen? Dat moet je een keer beleefd hebben. In je eigen leven of met SPAT verandert. En dan… Ja, als je dat eenmaal hebt ervaren, kun je makkelijker de veranderingen maken die je wil. En besluiten: dit wil ik vaker.”

Wil je meer weten over Fabio of SPAT verandert, kijk dan op: www.spatverandert.nl Of meld je via Facebook aan voor de gratis SPAT Herfstochtend op 27 november in Utrecht.

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.