AMBITIE IN BLOEI

Ambitie in bloei

Door: Marije Uilenreef

Zwanger van je tweede kind en vlak voor je verlof met je baan stoppen om je passie te volgen. Niet iedereen heeft het lef, maar Suzanne van Straaten (34) deed het. Vanuit een droom om steden op een duurzame manier groener te maken, startte zij eerder dit jaar het bedrijf Sprinklr op. Samen met een klein team van experts zorgt zij dat er elk seizoen een box vol duurzaam gekweekte planten verkrijgbaar is, voor binnen of voor op je balkon.

“We willen het voor iedereen makkelijk maken om zijn eigen omgeving te vergroenen. Ten eerste omdat het is bewezen dat mensen in een omgeving met planten minder stress hebben. En ten tweede omdat een groenere stad een positieve invloed heeft op het klimaat,” vertelt Suzanne op haar kantoor. Sprinklr is gevestigd in een van de oude zittingszalen van het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam. De ruimte is omgetoverd tot een groene oase. Overal staan planten uit het Sprinklr assortiment en uiteraard zijn ze in topconditie. “Met de speciale Sprinklr app is het ook voor mensen zonder groene vingers mogelijk om de planten goed te verzorgen, zodat ze er lang plezier van zullen hebben. Je ontvangt een bericht als je planten aandacht nodig hebben en er staan experts klaar om eventuele vragen via de app te beantwoorden.”

Suzanne selecteert haar samenwerkingspartners nauwkeurig. Want ook die moeten maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo komen de planten alleen van biologische kwekers of kwekers die vooruitlopen op het gebied van duurzaamheid. Styliste en plantenkenner Maaike Chanowski heeft voor het herfstseizoen een kleurrijke collectie uit het aanbod van de kwekers samengesteld. Bij Lindenhoff Open Tuin worden de geselecteerde planten in houten kisten verpakt door mensen die door hun verslaving of psychiatrische gesteldheid een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De box wordt vervolgens door koeriersdienst Cycloon CO2-neutraal thuis bezorgd op een moment dat de klant uitkomt. In de stad gebeurt dat per fietskoerier en buiten de stad met behulp van GroenGas-bussen.

Het concept slaat aan. Na een geslaagde crowdfunding campagne in het voorjaar, werd de eerste box in de zomer gelanceerd. Vanaf dat moment ziet Sprinklr al een duidelijke groei. Er heeft inmiddels uitbreiding plaatsgevonden naar andere steden in Nederland, de huidige herfstselectie doet het erg goed en de eerste tevreden klanten komen terug. “Ik ben heel erg blij dat we zelfstandig zo ver zijn gekomen en op eigen kracht de eerste box hebben gelanceerd. Het is een tijd geweest van heel hard werken, vaak tot diep in de nacht. Het was lastig om een goede balans te vinden tussen mijn werk en mijn privé-leven. Maar als je een goed idee hebt en je wil van richting veranderen, dan moet je ruimte in je leven maken en alles geven. Zelfs al lijkt het het slechtst denkbare moment. Zo was het ook voor mij; in verwachting van een tweede kind en mijn vriend kreeg een nieuwe baan verder weg van huis. Toch is het gelukt.”

Inmiddels heeft Suzanne haar balans gevonden. En Sprinklr gaat de volgende fase in. Het bedrijf krijgt hierbij hulp van Let it Grow. Dit is een platform dat ondernemers helpt bij het tot bloei brengen van hun groene stadsinnovaties. Ze leveren een coach, trainingen, funding en een netwerk. De noodzakelijke ingrediënten voor verdere ontwikkeling. “Ik hoop dat Sprinklr over vijf jaar is uitgegroeid tot een internationaal merk van duurzaam gekweekte planten en is uitgebreid naar andere Europese steden zoals Parijs, Antwerpen en Berlijn. Daarnaast hoop ik dat we tegen die tijd ook de plantenindustrie hebben opgeschud. Er zijn namelijk meer grote innovatieve spelers nodig die duurzaam kweken hoog op de agenda hebben staan.”

Met deze toekomstvisie is het niet verwonderlijk dat Suzanne is genomineerd voor een Viva-400 award. Elk jaar stelt Viva een lijst samen van 400 inspirerende vrouwen die opvallen in hun vakgebied vanwege hun succes, doorzettingsvermogen en talent. Maar Suzanne gaat er niet van naast haar schoenen lopen. “Deze nominatie was een enorm prettige boost in een pittige tijd. Het is een hele eer dat mensen de moeite hebben genomen om op me te stemmen. Terwijl ik niet zo goed ben in die hele personal branding.” Haar kracht zit in bescheidenheid en (planten)bakken vol ambitie.

 

 

 

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.