VANDAAG VOOR ALTIJD BIJ ELKAAR

Vandaag voor altijd bij elkaar

Seksuele exclusiviteit is voor veel geliefden een harde eis. Joost (35) en Eliza (32) zien dat anders. Zij delen aandacht, liefde en lust niet alleen met elkaar, maar ook met anderen. Een inkijkje in een polyamorische relatie.

Door: Isabelle Dobbe

Wanneer werd duidelijk dat jullie relatie niet monogaam zou worden?

Joost: “Eliza vertelde vrij snel dat ze altijd meerdere vriendjes had gehad en weleens naar parenclubs ging. Die hele wereld was nieuw voor mij. Hoewel ik haar verhalen fascinerend vond, leek het niets voor mij.”

Eliza: “Joost zei direct dat hij monogaam was en een vrouw en een kindje wilde. Ik vond het heel mooi dat hij dat zo zeker wist.”Joost: “En als ik kies voor een meisje ga ik helemaal voor haar. Dat is nog steeds zo, al is de manier waarop ik daar nu invulling aan geef veranderd.”

Hoe is dat dan veranderd?

Joost: “Dat ging heel geleidelijk. We waren niet ineens een polyamorisch stel met alles wat daar dan bij zou moeten horen.”

Eliza: “In het begin hadden we het vooral heel erg leuk. Ik wilde geen vaste relatie omdat ik wist dat ik daar ongelukkig van werd.”

Hoe verhoudt zich dat tot de relatie die jullie nu hebben?

Eliza: “Eigenlijk voelt de term relatie voor mij niet als iets van ons samen. Ik ben een onafhankelijke vrouw en ik deel mijn leven met de mensen die ik liefheb. Elke dag maak ik weer de keuze om het meeste te delen met Joost. Dat doen we allebei. Soms zie je dat stellen in een systeem van wederzijdse afhankelijkheid terecht komen. Als je samen een huis en een gezin hebt wordt het steeds moeilijker om dat figuurlijke bedrijfje dat je samen runt los te koppelen van wat je voelt. Dan vergeet je te bedenken of je eigenlijk nog wel gelukkig bent met elkaar. Wij testen regelmatig of het gras van de buren groener is en ontdekken keer op keer dat het niet zo is.”

Zijn jullie dan nooit jaloers?

Eliza: “Als ik Joost zie met een hele mooie vrouw word ik weleens onzeker. Maar hij kiest nog steeds voor mij. Als dat verandert, zou ik niet willen dat hij blijft. Natuurlijk ben ik dan heel verdrietig, maar ik wil geen tweede keuze zijn.”

Joost: “Ik vind het helemaal niet lastig om Eliza met een ander te zien. Ik wil gewoon graag dat ze het leuk heeft.”

Eliza: “Iedere verbinding is anders en de ruimte in je hart is niet beperkt. Joost is heel zorgzaam en ik vind het tof als andere vrouwen daar ook van kunnen genieten. Het voelt bijna egoïstisch om dat voor mezelf te houden. Voor mij is de enige voorwaarde dat alles open en eerlijk gaat.”

Dus jullie vertellen elkaar echt alles?

Joost: “Ja, dat is voor mij soms nog wennen. Vooral als je los van elkaar dates hebt of er groeit iets tussen mij en een ander, is het wel apart om daar gewoon over te praten.”

Eliza: “Ik kan nooit wachten. Als je ergens blij van wordt wil je dat vertellen aan degene van wie je houdt. Ik heb ook een vaste partner naast Joost gehad waarmee ik veel naar feestjes ging. Dan kwamen we vol verhalen thuis en zaten we nog uren met zijn drieën op de bank.”

Wat als iemand verliefd wordt op een ander?

Eliza: “Dat kan ook gebeuren als je monogaam bent.”

Joost: “In een monogame relatie zijn dat soort dingen vaak niet bespreekbaar, terwijl ze wel degelijk aan de hand zijn. Dan verhoog je juist de druk op je relatie.”

Eliza: “En als de ander verliefd wordt zijn er meerdere uitstroommogelijkheden: we hebben bijvoorbeeld een tijdje met zijn drieën samengeleefd. Daarbij, wat is er fijner dan je verliefd voelen? Mag je die spanning dan nooit meer voelen als je een relatie hebt? Wij zijn een tijdje gek geweest op dezelfde vrouw. Het was juist heel leuk om dat te delen.”

Zouden we dan allemaal polyamorisch moeten zijn?

Joost: “Zeker niet. Ik vind monogame relaties ook niet ouderwets of achterhaald. Ik denk dat je moet kijken wat werkt voor jou. Op zo'n open manier communiceren moet je durven en kunnen.”

Eliza: “Ik zeg ook niet dat ik nooit monogaam zal zijn. Er zijn verschillende fases in een leven en wij zitten nu in deze fase. We kunnen tegen elkaar zeggen dat we voor altijd bij elkaar blijven, omdat het vandaag zo voelt. Maar we weten allebei dat het geen vast gegeven is. Al wil ik op dit moment nergens anders zijn dan hier.”

 

Wil je meer weten over polyamorie? Eliza begeleidt mensen met vragen op dit gebied, dus schroom niet om haar een bericht te sturen.

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.