EEN BEHEERST GELUID VOOR BEGRIP

Een beheerst geluid voor begrip

Anne Dijk (30) is religiewetenschapper en islamoloog. Ze is oprichter en directeur van het FAHM Instituut en haar nieuwsgierigheid is de drijvende kracht achter haar werkzaamheden.

Door: Nannette Sibinga

Tien jaar geleden schreef ze haar eerste artikel voor het Landelijk Islamitische Vrouwen Netwerk en hiermee ging het balletje rollen. “Met name na mijn studie schreef ik voor verschillende platforms en moest er gaandeweg iets komen. Daarom richtte ik het FAHM Instituut op, voor zowel profit als non-profitdoeleinden. FAHM betekent letterlijk ‘begrip’ en binnen het instituut werken we aan meer begrip van Islam of Islam-gerelateerde zaken. Drie jaar geleden richtte ik de organisatie op en boden we voornamelijk langere cursussen aan. Tegenwoordig merken we dat alles sneller moet gaan. Men wil wel verdieping, maar het liefst in één dag. Onze workshop ‘Mindful Moslim’ is bijvoorbeeld heel populair bij de young professional moslim. We laten zien hoe deze oosterse trend ook intrinsieke roots heeft binnen de Islam. ‘Sta in de wereld alsof je een reiziger bent’, stelde de Profeet en dat is precies het uitgangspunt van deze workshop. Benader elke plek of elk persoon als nieuw. Wees nieuwsgierig en heb een open houding.”

Anne’s Hollandse naam wekt weleens nieuwsgierigheid op, vanwege haar geloofsovertuiging in combinatie met haar professie. Haar keuze voor de Islam ging geleidelijk en ze ondervond weinig weerstand in haar omgeving. Voor Anne was haar bekering geen issue. “Ik denk dat ik iedereen altijd erg betrokken heb en kreeg, in tegenstelling tot sommige bekeerlingen, veel ruimte.” Tegenwoordig vindt ze het onderwerp ook niet meer bijzonder interessant en richt ze haar energie het liefst op het uitgangspunt van het FAHM Instituut.

Voor Anne is het belangrijk om academische informatie beschikbaar te maken voor een breder publiek. Door te informeren en uit te leggen. En wanneer het nodig is, zal zij zich laten horen in een opiniestuk. “Daar waar ik onrechtvaardigheid ruik, kom ik in beweging. Dit zorgt ervoor dat ik veel heb geschreven over jurisprudentie in relatie tot de vrouw, discriminatie in de brede zin van het woord of dicriminatie van mensen met een beperking. Het beeld van een minderwaardige positie van de vrouw in de Islam overheerst in het Westen. Drie jaar geleden besloot ik bijvoorbeeld een hoofddoek te dragen en ik merkte dat ik als manager anders benaderd werd. Waar men eerst vroeg of ik de eigenaar was, zei men vervolgens ‘hoe leuk het was dat ik daar mocht werken’. Een vriendin, tevens manager, kreeg zo eens te horen toen ze een keer de achteringang nam of “ze de vervangende schoonmaakster was”. Dit soort ervaringen laten zien dat er nog veel te doen is in de publieke beeldvorming.”

“De multiculturele samenleving is onomkeerbaar en we moeten met elkaar een manier vinden om samen te leven. Die verandering is zichtbaar geworden en het levert frictie op. De moslimschoonmaakster is niet beangstigend, maar de moslimmanager wel. Ik merk dat veel mensen door de versnelling van informatie en versnelling van verandering, op welk vlak dan ook, veel onzekerheid ervaren. Dit is de witte woede, het missen van erkenning. Wat is er nog over van identiteit tegenwoordig? We hebben de kerken achter ons gelaten en zijn bang voor onze positie. Ik laat mij niet te veel in de media zien, maar toen ik vorig jaar tijdens de aanslagen in Parijs door Pauw werd gevraagd heb ik meegedaan. Simpelweg om een beheerst geluid te laten horen. De reacties waren heel positief op een enkele ‘Beetje gekke naam voor een moslima’ na.” Uiteindelijk hoopt Anne weer terug te keren naar wetenschappelijk onderzoek en te promoveren. “Precies de ‘waarom-vraag’ is voor mij een reden om op zoek te gaan naar kennis: hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik niets weet.”

Foto bovenaan © Anja Meulenbelt

 

© Natalie Biryuchenko www.nataliebiryuchenko.nl

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.