VAN GROENTJE TOT GUCCI

Van groentje tot Gucci - het verhaal van een multitalent

Door: Susan Nortier

Als klein meisje wist Judith al dat ze een groot creatief talent bezat. Ze legde de lat hoog voor zichzelf, doorliep de Kunstacademie en werkte bij designer Marcel Wanders tijdens de enorme groei van zijn bedrijf en zijn verovering van het Westerhuis. Daarna vertrok ze naar Italië waar ze het van shotjesgirl in een nachtclub tot coupeuse bij Gucci schopte. Judith zet haar talenten het liefst in om een rol te kunnen spelen voor de maatschappij en de mensen om haar heen.

Performen voor de spiegel

Toen Judith zes jaar was hield ze ervan om dansend voor de spiegel te staan en te performen. Toen al snapte ze dat schoonheid belangrijk is, omdat de kleding die je draagt invloed heeft op hoe je je voelt en gedraagt, en daardoor ook op hoe mensen op jou reageren. Judith’s moeder maakte zelf kleding. “Ik was er toen al mee bezig hoe ik de kleding verder zou kunnen verbeteren”, vertelt Judith. Ze naaide zelf kleding voor haar barbiepoppen en dat moest met de hand, want voor de naaimachine vond haar moeder haar nog te klein. 

Uitzonderlijke collectie

Judith deed op het Gymnasium eindexamen in Textiele Werkvormen en werd aangenomen op de Kunstacademie. Ze was nog zo groen als gras, “ik wist nog niet eens wat brak zijn was,” licht Judith toe. Ze studeerde af in de richting Modevormgeving en ze legde de lat hoog voor zichzelf. Ze maakte een eindexamencollectie voor mannen met één arm en schreef een thesis over wat ‘normaal’ is. Wat is de norm? Confectie is iedereen een maat aanschrijven. Judith wilde binnen een confectiesysteem op zoek gaan naar oplossingen die de massa overschrijden. Haar collectie zag er zo natuurlijk uit dat de examencommissie niet zag dat de modellen een arm misten. Dit beschouwde Judith als een groot compliment.

Samen Marcel Wanders groot maken

Via oud-studiegenoot Gary Symor, inmiddels een zeer succesvolle fashion designer, kwam Judith bij Marcel Wanders terecht. Ze kreeg meteen een grote verantwoordelijkheid over het volledige proces van alle producten van textiel: van het ontwerp van de stoffen tot het maken van prototypes. Hoewel Judith nog weinig ervaring had, werd ze direct voor vol aangezien. In Wanders’ studio heerste een gigantische vibe. In korte tijd groeide het bedrijf hard met jonge mensen die dezelfde missie hadden: Marcel Wanders groot maken. “We werkten dag en nacht en deden alles samen: eten, slapen, zelfs op de banken als het moest. Wanders is er goed in om het allerbeste in mensen naar boven te halen,” vertelt Judith. Ze werkten toe naar Wanders’ eerste Personal Editions expositie op de meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan in 2007. Daarna verhuisde Wanders naar het pand op de Westerstraat, dat nog gerenoveerd moest worden. De grote lege ruimtes en de houten vloeren gaven een unieke sfeer om in te werken.

Een sprong in het diepe

In 2010 was er minder werk bij Wanders, waardoor Judith moest vertrekken. Geïnspireerd door de passie en de fijne werkwijze van haar Italiaanse collega’s bij Wanders, besloot Judith een sprong in het diepe te wagen en haar heil in Italië te zoeken. Door zelfstudie in een Italiaans boek over de taal wist ze zich het Italiaans volledig eigen te maken. Om rond te komen werkte Judith als cupitera (shotjesgirl) in een nachtclub met op haar linker heup een fles rum en op haar rechter heup een fles perensap. “Ik deed dit zo goed dat ik alle records verbrak en meer shotjes verkocht dan al mijn voorgangers.”

GUCCI

Via het uitzendbureau kreeg Judith een baan bij Gucci. Ze kwam terecht in het atelier van Stefano, waarvoor goed kunnen naaien en Engels spreken aanvankelijk genoeg was. Vanuit die positie ontwikkelde Judith zich tot professioneel coupeuse en leerde ze gedurende ruim anderhalf jaar ongelofelijk veel. Judith is geïnteresseerd in alle facetten van een bedrijf, ze wil precies weten hoe het functioneert. Gucci bleek een erg hiërarchisch bedrijf; Judith’s suggesties en vragen aan het management werden niet opgepakt of beantwoord. “Eén keer had ik iets zo goed in elkaar gezet, dat de managers nauwelijks geloofden dat ik dat zelf gedaan had.” Dit werkte demotiverend. Na haar vertrek bij Gucci blijft Judith goed contact houden met haar baas Stefano. Waar hij bij Gucci minder kennis met haar kon delen doet hij dat tegenwoordig des te meer. Judith zoekt hem nog steeds met enige regelmaat op in zijn atelier buiten Milaan om nog meer van hem te leren.

Empoweren

Na haar vertrek bij Gucci werkt Judith als freelancer vanuit Milaan aan zeer uiteenlopende klussen. Van het maken van levensgrote stripfiguren voor een comic beurs tot het ontwerpen van zijden trouwjurken. Na vier jaar begint Nederland weer aan Judith te trekken. Sinds oktober woont en werkt Judith als freelancer vanuit Amsterdam.
Judith gelooft erin dat iedereen een pakket aan talenten heeft, en dat je veel complexer en gevarieerder bent dan waar de huidige maatschappij op ingericht is. Zelf is ze constant op zoek naar een manier om haar creativiteit een goede rol te laten spelen voor haar eigen ontwikkeling en voor de mensen om haar heen. Ze wil graag mensen empoweren door kleding te ontwerpen die bij ze past. Zoals voor mensen met grotere confectiematen of voor mensen met een lichamelijke afwijking. Dit brengt Judith een bepaalde voldoening, omdat het vorm geeft aan de rol die ze in het leven kan vervullen.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Judith en wil je meer weten over dit multitalent? Ga naar www.judithvanvalen.com

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.