OP WEG NAAR JEZELF - JINTE

Op weg naar jezelf - Jinte 

Door: Marije Uilenreef 

Ik ontmoet Jinte Teunissen (34). Geboren als jongen, maar inmiddels een stoere motorchick die de confrontatie met de maatschappij aangaat. Een emancipatiestrijd voor transgenders, zoals ze het zelf noemt. Ik sprak haar over haar transitie; een moeilijke reis naar acceptatie, zelfliefde en erkenning.   

Al van kleins af aan was het voor Jinte duidelijk dat ze in een verkeerd lichaam zat. Ze dacht dat ze er niets aan kon veranderen en zich gewoon op andere dingen moest concentreren om haar leven betekenis te geven. “Maar op een gegeven moment hield ik het niet meer vol. Ik kon me niet langer verstoppen achter hobby’s, studie of werk. Ik moest iets doen. Zelfs als ik dan maar een heel erg mislukte vrouw zou worden. Dat was altijd nog beter dan man blijven.”  

Vijf jaar geleden begon ze met het dragen van dameskleding; de eerste stap in haar transitie naar vrouw. Dat is geen gemakkelijke traject, zo blijkt. Je raakt verwijderd van je familie en vrienden. En je wordt niet voor vol aangezien in de maatschappij. Jinte vertelt me dat ze regelmatig is uitgescholden op straat, in haar gezicht is gespuugd door een wildvreemde, geweigerd is in taxi’s na een avondje stappen en zelfs in de kroeg is betast omdat een kerel even wilde checken ‘wat ze daar beneden nu eigenlijk had’. Ik ben geschokt door alle voorbeelden van mentale, fysieke en seksuele agressie. Maar helaas is het de dagelijkse realiteit voor transgenders die in de transitiefase zitten. Onbegrepen maakt onbemind, zoveel is duidelijk.  

“Ik ben een keer uitgelachen door een heel café terwijl ik er langs liep. Dat deed echt wat met me. Ik liep eerst een stukje door, maar ben vervolgens teruggegaan. Dat kon op twee manieren aflopen, maar ik vond dat ik voor mezelf op moest komen. Ik stapte op de  aanstichters, een groep van zo’n twaalf man, af en zei dat ik ook een mens ben en gevoel heb.” Het liep goed af. Door in gesprek te gaan, riep ze empathie en respect op. Eentje zei dat ze ‘wel ballen had’ door de groep aan te spreken op hun gedrag.   

Ik vind het erg dapper en vraag me af of ik in haar situatie hetzelfde had gedaan. Ze komt op mij over als het type dat niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat. “Als ik de confrontatie niet aanga, dan zou het lijken of ik mezelf zou minachten. Dat laat ik niet gebeuren.” Jinte voelt ook dat ze dit moet doen voor al die transgenders die niet voor zichzelf kunnen of durven op te komen. “Ik ga door tot genderdysforie maatschappelijk geaccepteerd is en niet langer op de lijst van psychiatrische aandoeningen staat.”  

Jinte denkt voortdurend na over hoe ze er uit ziet en welk effect dat heeft op andere mensen. Toch ondervindt ze steeds minder uitdagingen in de maatschappij. Ze zit in de laatste fase van haar transitie. Haar lichaam heeft meer vrouwelijke vormen gekregen, waardoor mensen haar niet snel meer zien als man. Dit komt niet alleen door de hormonen, maar ook door de zware en risicovolle uiterlijk-veranderende operaties die ze heeft laten doen. Elk stapje in het traject heeft ze gevierd. Ik zie een twinkeling in haar ogen als ze aan die persoonlijke successen terugdenkt. Sinds half 2014 prijkt bijvoorbeeld het geslacht ‘vrouw’ op haar paspoort. Dat voelde als een mijlpaal in het proces en als een stukje erkenning door de maatschappij.  

Ze begint nog verder te stralen als ze vertelt hoe ze zich nu voelt. “Ondanks alles wat ik heb meegemaakt, ben ik erg blij met wie ik nu ben. Ik geniet elke dag van mijn huidige leven, mijn lichaam en mijn identiteit. Het is zo mooi om eindelijk mezelf te kunnen zijn.” 

 

Jinte is komende dinsdag (17 januari) onze gast in café de Ebeling. Een avond over de hormonale, neurologische en culturele verschillen tussen man en vrouw. Wat betekent dat voor ons? Onze relaties? Onze samenleving? Meer informatie:

http://www.dedertigersclub.nl/event/mannelijkheid-vrouwelijkheid

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.