‘ALS IK HET NU NIET DOE, DOE IK HET NOOIT’

De Bijzondere Dertiger – interview met ondernemer Friederike Joppen

Voordat Friederike (39) ontslag nam en haar idee voor haar winkel De Balkonie realiseerde, gingen er wel een paar jaren voorbij. “Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit”, dacht ze uiteindelijk en ze zegde haar baan op. Inmiddels heeft haar zaak in Amsterdam-West een buurtfunctie en verkoopt zij een ruim assortiment aan planten, accessoires en andere geinige spulletjes voor balkons.

Van: Nannette Sibinga

Het idee voor haar eigen zaak ontstond tijdens een bezoekje aan een tuincentrum. “Mijn vriend en ik kwamen erachter dat er voor balkons vrijwel niets te verkrijgen was.” Dat zette het stel aan het denken. En het idee liet Friederieke niet los. “Mijn toenmalige baas moedigde me zelfs aan om de onderneming te beginnen. ‘Je straalt helemaal als je erover praat’, zei hij. Het idee gaf me enorm veel energie en ik besloot er voor te gaan.” Sinds april 2015 is de winkel geopend.

“In Amsterdam zijn zoveel balkons die mooier kunnen zijn. We doen er hier weinig mee. Zo was ik in Frankrijk echt onder de indruk van die mooie grijze hangbakken met klimop erin. Prachtig en heel simpel te onderhouden! Of geraniums, bijvoorbeeld. Een geranium heeft een ouderwets karakter, maar het is een plant waar je een hele zomer mee doet.” Friederike haalt haar inspiratie voornamelijk uit social media en magazines. “Maar ik doe ook veel op gevoel. Eigenlijk kies ik vooral wat ik mooi vind. Zo zal je bij mij niet snel paarse hangbakken vinden, bijvoorbeeld.”

Ze kijkt tevreden terug op haar keuze om een onderneming te starten. En de buurtfunctie van haar zaak vindt ze ook ontzettend leuk. “Er is een man die drie keer per dag langskomt voor een praatje. ’s Avonds helpt hij me zelfs met spullen naar binnen sjouwen. En voor de winkel heb ik een balkonbibliotheek gezet waar mensen leuke boeken uit halen en weer neerzetten.” Amsterdam-West is voor haar de fijnste plek in de stad. Waar vroeger de ME-busjes op het Mercatorplein stonden, vindt ze het nu veranderd in een buurt met leuke restaurants en mooie winkels. “Mijn ambitie is om over een aantal jaar meerdere winkels in interessante wijken te hebben. Hoe ik dat logistiek moet doen weet ik nog niet, maar dat lijkt me erg gaaf!”

Friederike past op de valreep binnen deze rubriek, want binnenkort wordt ze veertig. Heeft ze misschien nog een aardige tip voor de dertiger die met ‘het dertigersdilemma’ kampt? “Probeer te zoeken naar dingen waar je blij van wordt! Als je de mogelijkheden hebt, heb dan wat lef en ga ervoor. Wat is die mooie spreuk van Loesje ook alweer? Leven is meervoud van lef! Neem de sprong als je kan.”

Frederieke Joppen

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.