"MIJN ADVIES AAN DERTIGERS: VERDIEP JE VERDER DAN ALLEEN DE STEMWIJZER."

"Mijn advies aan dertigers: verdiep je verder dan alleen de Stemwijzer."

Gisteren verscheen deel 1 ("Ik probeer te doen wat ik kan om jongeren te betrekken.") van ons interview met politica Marijn Bosman (35) die namens D66 in de Amsterdamse gemeenteraad zit. Ze is woordvoerder Duurzaamheid en Openbare Ruimte. Ze vertelde hoe ze in de politiek is beland, dat ze graag werkt aan de betrokkenheid van jongeren bij de politiek, en hoe ze het belangrijke onderwerp duurzaamheid heeft gemaakt tot iets wat iedereen aanspreekt. 

In dit vervolg van het interview vertelt ze mij over het verrassend interessante onderwerp afval, welke politicus haar inspireert, in hoeverre ze zichzelf een feminist noemt én wat haar advies aan de dertigers van nu is.

Door: Susan Nortier

-deel 2-

Afval is een belangrijk onderwerp op de duurzaamheidsagenda. Marijn vertelt hoe bizar inefficiënt sommige zaken op dat gebied zijn geregeld in Amsterdam.

“Amsterdam is van alle 390 gemeentes het slechtst in afval scheiden. Er wordt altijd als excuus aangevoerd dat dit komt doordat er veel hoogbouw is en dat het moeilijk te regelen is. Maar dan ga je het uitzoeken en dan blijkt dat elk stadsdeel zijn eigen afvalorganisatie heeft met zijn eigen inkopen van vrachtwagens en afvalbakken en tourschema. Als er een chauffeur ziek is van stadsdeel Zuid, gaat Zuid een chauffeur inhuren van het uitzendbureau omdat ze geen contact hebben met andere stadsdelen, en dan wordt het allemaal veel duurder. Op het Surinameplein komen West, Nieuw-West en Zuid samen. Dus dan zou een wagen die halfvol is en uit West komt, bij het Surinameplein omdraaien want dat is de stadsdeelgrens. Dan denk ik: ‘lekker belangrijk, je kan beter gewoon rijden totdat je vol zit, dat is veel efficiënter.’ Je kunt ook gezamenlijk je afvalwagens inkopen zodat je betere prijzen kan bedingen. Dat zijn allemaal oplossingen die niet zo heel ingewikkeld zijn. Van het geld dat je overhoudt kun je bakken kopen om beter afval te scheiden. Ik mocht een dagje meelopen op een vuilniswagen, dat was erg interessant (zie foto).”

“Ik vind afval nu een heel leuk onderwerp, dat had ik van tevoren helemaal niet verwacht. Als je hier iets slims bedenkt op het gebied van afval, wie zegt dan dat ze dat niet in een stad als Sao Paulo of New York overnemen? Er is een gave start-up in Amsterdam die bezig is met het verduurzamen van oude panden en daar een hele discussie mee los hebben gekregen. Ze zijn erg positief en constructief doordat ze samen werken met stadsherstel en de welstandcommissie. Ik hou ervan als startups echt iets realiseren voor de stad en op zoek zijn naar samenwerking, een positieve bijdrage leveren. Niet van bedrijven als Uber of Airbnb die een eigen manier voor iets verzinnen met een ‘fuck alles dat al bestaat, wij zijn beter’ mentaliteit.”

Ik vraag Marijn hoe zij het heeft ervaren om als jongeling in de gemeenteraad terecht te komen.

“In de gemeenteraad van Amsterdam zitten best wel veel dertigers. Wij hebben een jonge raad, maar dat is wel bijzonder ten opzichte van andere gemeentes. Als gemeenteraadslid ben je de wetgevende macht en controleer je de uitvoerende macht, dat zijn de wethouders  met hun ambtenarenapparaat. Toen ik op relatief jonge leeftijd in de gemeenteraad kwam had ik niet veel moeite om serieus te worden genomen, maar ik heb ook wel heel hard gewerkt. Ik heb niet alleen mijn debatjes gedaan, maar heb ook een website opgezet en veel opinieartikelen geschreven. Ik denk dat ze van jonge vrouwen niet direct denken dat die veel gaan regelen, dus het tegendeel moet je wel echt bewijzen. Maar ik denk dat je soms ook een voordeel hebt als jonge vrouw, want ze pikken misschien net iets meer van je. Waarschijnlijk omdat ze een vrouw als minder bedreigend ervaren en een vrouw net wat charmanter over kan komen. Mannen hebben geen antivrouwen club zoals ik dat had (zie deel 1 van het interview met Marijn), maar ze zijn wel gewend om vooral herkenbare types, zoals zijzelf dus, serieus te nemen.”

Politiek zo actief zijn betekent hard werken en weinig vrije tijd, maar dat is wel besteed aan Marijn.

“Ik merk dat ik, sinds ik in de politiek zit minder tijd kan vrijmaken voor familie en vrienden, want ik heb ’s avonds vaak vergaderingen. Op dinsdag heb ik wel mijn boksklasje, daar probeer ik altijd bij te zijn als het maar enigszins lukt. Ik vind mijn werk super leuk en hoewel ik hard werk kost het me totaal geen energie. Ik heb altijd een computer naast mijn bed voor als ik opeens een goed idee heb. Ik lees ook mijn mail en schrijf stukken tijdens mijn vakantie. Ik vind het fijn om het een beetje bij te houden en niet uit te tunen als ik op vakantie ben. Soms heb ik dan ook nieuwe ideeën. Mensen onderschatten weleens dat politiek ook een heel creatief beroep is. Ik ben wel veel avonden aan het werk. Ik zit nu in het campagneteam van Amsterdam voor D66, wat erg leuk is maar dat slokt veel tijd op.  Ook heb ik elke maandagavond fractievergadering, en op woensdag en donderdagavond heb ik meestal raadsdebatten.”

Ik ben benieuwd of er een politicus is die voor Marijn als voorbeeld fungeert. 

“Er is niet iemand die specifiek mijn grote voorbeeld is, maar ik vond Femke Halsema altijd wel inspirerend. Ik heb ook haar boek gelezen. Ik vond het heel mooi maar ik had gehoopt dat ze iets positiever terugkeek op haar carrière in de politiek. Misschien was het allemaal nog een beetje te vers. Ze was én vrouwelijk én sprak met autoriteit, dat vind ik wel fijn. Charmant, humor, jurk aan. Ik heb weleens als advies gekregen dat als ik serieuzer wil worden genomen dat ik geen jurken aan moet trekken. Wat is dat nou voor een onzin?!”

Hoe zit het eigenlijk met Marijns feminisme, wil ik weten.

“Ik zou mezelf wel een feminist noemen, maar ik vind het totaal bevreemdend dat er vrouwen zijn die zeggen ‘als er vrouwen aan de top van een bank hadden gezeten dan was er nooit een financiële crisis gekomen.’ Dat slaat nergens op. Het gaat om gelijkwaardigheid en dat je als individu benaderd wordt, niet als een vrouw of een man. Ik had het er laatst met een mannelijke collega over dat je van seksisme wel wat merkt in je werk. Dat mensen denken dat je als vrouw niet intelligent genoeg bent, niet sterk genoeg bent of niet goed kan onderhandelen. Ik zei tegen hem, dat als hij daarentegen zegt dat hij onderwijs belangrijk vindt, mensen denken dat hij dat politiek handig vindt om te zeggen en niet dat hij een hart voor kinderen heeft. Dus andersom zijn er ook vooroordelen. Ik vind het echt schadelijk als vrouwen zeggen dat zij beter zijn, daar moeten ze echt mee stoppen want ook dat is onzin. Meer kijken naar individuele kwaliteiten kan je bereiken door goed te kijken naar sollicitaties, coachingsprogramma’s en naar het geven van feedback, oftewel nagaan of mannen en vrouwen verschillende feedback krijgen.”

Heeft Marijn ambities om naar Den Haag te trekken?

“Misschien wil ik wel ooit de landelijke politiek in, maar ik vind het wel heel erg leuk in de stad. Als ik iets voorstel is het over drie maanden beleid. Niet dat er drie kabinetten daarna een keer een wet gemaakt gaat worden, omdat het door allerlei andere bestuursorganen uitgevoerd moet worden. In de gemeente heb je de mensen waar het over gaat in de ogen gekeken en je weet wat hun belangen zijn. Dat maakt het heel echt, direct en waardevol. Een besluit voelt als zo veel méér dan een pennenstreek.”

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig of D66 zijn kop uitsteekt voor dertigers. Daarover kan Marijn het volgende zeggen.

“D66 doet zeker veel voor dertigers, maar gaat nooit uit van een enkel deelbelang. D66 kijkt naar wat er nodig is. Stel je bent zzp’er, starter, of je hebt een inkomen boven de norm voor sociale woninghuur, dan zijn er heel weinig huurwoningen beschikbaar. Een huis kopen is voor deze doelgroepen vaak ook nog niet een optie. Dit is het geval voor veel dertigers. D66 zet heel erg in op het realiseren van middenhuurwoningen. En ook op de arbeidsmarkt. Er zijn veel vaste contracten, maar jongere mensen krijgen vaak geen vaste contracten meer en zijn vaak ‘last in, first out.’ D66 wil de volledige bescherming van de oude mensen iets flexibeler maken en de bescherming van de flex-contracten iets omhooggooien, zodat je een wat eerlijker speelveld hebt.”

Als laatste wil ik van Marijn weten welk advies ze dertigers wil meegeven.

“Mijn advies aan dertigers zou zijn: verdiep je, verdiep je ook verder dan alleen de stemwijzer. En als je vragen hebt, spreek gewoon een jonge politicus aan. Ik weet namelijk zeker dat niet alleen ik, maar al mijn collega’s graag dingen willen vertellen. Er zijn zoveel dingen op het gebied van het klimaat, pensioenen en arbeidsmarkt, waar op dit moment keuzes in gemaakt worden en waarin zoveel van onze belangen spelen. Je hoeft echt niet een expert te zijn om over alles te kunnen meepraten, zeker niet als het over waarden gaat. Die ken je wel. Het is echt heel belangrijk om mee te praten, want je ziet wat er gebeurt overal om ons heen. We willen blijven wonen in een fijn land waar iedereen zich kan blijven ontwikkelen, en niet in een agressief, vijandig, star land. Je moet nooit denken: ‘ik weet er niet genoeg van,’ want uiteindelijk weet je wel genoeg en de informatie is ook niet heel moeilijk te krijgen. Je kunt heel veel doen en het hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt je altijd ergens melden en er is altijd wel iets te doen.”

Wil je meer weten over Politiek? De DertigersClub organiseert op woensdag 25 januari een college Politiek in de Tolhuistuin, Amsterdam. Voor kaarten klik op 'De geschiedenis van de Politiek' op onze homepage.

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.