EEN BRUG SLAAN TUSSEN CHINA EN NEDERLAND

Miki Dai (35) was nog eerder dan ik in de Westerwijnfabriek, terwijl ik al 10 minuten te vroeg was. Ze kijkt me vriendelijk aan en lacht breed als ik me voorstel. We kennen elkaar niet, maar een gemeenschappelijk contact stelde ons aan elkaar voor. Miki, uit Shangai, over haar komst naar Nederland en het dertigersdilemma.

Door: Nannette Sibinga

"Ik ben van de éénkindgeneratie, de zogenaamde keizers- en keizerinnengeneratie. In China lag alle aandacht op dat ene kind en bij mijn ouders was dat niet anders. Ik moest presteren, de druk was hoog en tegelijkertijd mocht ik niets. Als een jongen van school naar de vaste telefoonlijn belde, volgde een politieonderzoek door mijn vader. Van mijn moeder mocht ik mijn haar niet knippen, ietsje later komen was een grote zonde en mijn ouders moesten altijd alles weten. Hoewel mijn cijfers altijd goed waren, voelde het alsof het nooit voldoende was. Ik besloot om naar het buitenland te gaan.

"Nederland was niet mijn eerste keuze, Europa wel. Vanwege de rijke cultuur, omdat het mooi zou zijn en vanwege de goede scores op het gebied van studie en welvaart. Maar de business school die ik vond lag in Nederland en het leek net zo mooi als de Universiteit van Cambridge. Van alle aanmeldingen voor deze school werden twee gelukkigen geselecteerd, onder wie ik. Mijn reis kon beginnen en ik twijfelde geen ogenblik. Eenmaal in Nederland bleek mijn toekomstige huis minder idyllisch dan ik dacht. Het bleek in de Bijlmer te zijn, waar het landschap in polder veranderde en de gebouwen lelijk leken. Het was in niets gelijk aan Shanghai. De eerste jaren had ik flinke heimwee, in de avonden voelde ik mij alleen op mijn kamer. Mijn saaie werk in Chinese restaurants maakte het er niet beter op en ik miste zoveel van thuis. Als ik contact met mijn ouders had, betaalde ik maar liefst 20 Euro voor een telefoonkaart van 10 minuten. Aan het einde van ons gesprek rondde ik snel af, omdat ik niet wilde dat ze me hoorden huilen.

"Tegenwoordig blijven mijn ouders twee tot drie maanden in Nederland als ze bij mij, mijn man en dochtertje op bezoek komen. Ik weet dat het lang klinkt, maar ze helpen ons bij alles en mijn man begrijpt ook dat dit belangrijk is. Hoewel hij Nederlands is, lijkt hij zelfs wat op een Chinese man.  Zachtaardig, lief, begripvol en na onze ontmoeting ging hij al rap op Chinese les. Onze eerste ontmoeting was in de toko waar ik werkte en waar hij op een zaterdag een sandwich kocht. Sindsdien bleef hij elke zaterdag komen, totdat hij dat op een bepaalde dag niet deed. Het was mij niet eens opgevallen, tot een vriendin van hem binnen liep en uitlegde dat hij vanwege zijn verjaardag die dag niet langs kon komen en of zij dat aan mij wilde vertellen. Ik vond het wel een geinig bericht, maar zocht er weinig achter. Niet lang daarna vroeg hij mijn nummer. Onze klik was enorm, de eerst twee jaar hadden we nooit ruzie. Voor mij was dat heel bijzonder. Na een aantal jaar trouwden we en kregen we een kind."

"Na mijn business school, het werken in Chinese restaurants, het lesgeven van Mandarijn en mijn carrière in het bankwezen slaat de twijfel toe. Tot mijn dertigste heb ik altijd een doel gehad, maar nu? Ik heb een studie afgerond, huisje, boompje en beestje, maar ik wil mijn moedertaal en mijn creativiteit meer benutten. Vroeger vond ik dit heel belangrijk en als ik niet te laat ben zou ik dit heel graag weer oppakken. Onlangs mocht ik de productie van de familievoorstelling De Kleine Sneeuwman op mij nemen en  ik werk als redacteur voor CRTV (Chinese Radio & TV). Een brug slaan tussen China en Nederland is denk ik mijn ‘USP’ (unique selling point, red.). Het is spannend om op zoek te gaan naar een positie in de culturele sector, maar met deze niche en mijn wil om het te onderzoeken, doe ik het toch maar. Ik ben een zondagskind vind ik zelf, dus ik heb goede moed dat het lukt.”   

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.