STRAATVERHALEN - JONATHAN OP DE HUIDENSTRAAT

Door Susan Nortier en Marije Uilenreef

Wie: Jonathan (32)

Waar: Huidenstraat 

Actie: Een sigaretje rokend voor de fietsenzaak waar hij werkt 

“Ik ben eigenlijk maritiem officier. Ik heb op de zeevaartschool gezeten. Daar heb ik eerst technische dingen gedaan. In 2008 was het crisis, toen viel eigenlijk heel veel weg. Toen heb ik een tijdje in clubs gedraaid, dat werd eigenlijk ook heel vermoeiend en op een gegeven moment leverde dat helemaal geen reet meer op dus toen ben ik fietsen gaan maken. Een vriend van me zei ga fietsen maken, dat kan je vast wel dat is vast niet zo moeilijk. En toen kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo makkelijk was maar dat doe ik nu toch al vijf, zes jaar en ik vind het heel leuk. Ik wil heel graag mijn eigen zaakje in Amsterdam hebben natuurlijk. Ik mis het maritieme leven nog wel, ik ben een echte zeiler. Maar goed nu doe ik dit en ik vind het heel leuk, veel leuker dan ik had gedacht ook. Ik dacht eigenlijk dat het een soort van tussendoor ding was.”  

“Ik ben een half jaar in Tokyo geweest, mijn vriendin woont daar, het is een Zuid-Koreaans dametje. Ze is naar Australië geëmigreerd en toen hierheen gekomen om te werken en ze stond hier in de fietsenmaker toen ik haar fiets repareerde. Ze zit daar nu een jaar. Ik wilde daar ook proberen fietsen te maken maar Japanners zijn zo strikt en zo heftig in hun regeltjes, ik pas daar helemaal niet in thuis. Ze spreken ook bijna geen Engels en een van de leukste dingen aan mijn werk vind ik dat ik met een klant spreek. Iedereen in Amsterdam heeft een fiets, ook de zwerver die onder de brug slaapt. Die mensen komen allemaal langs. Dat vind ik heel leuk, en als je dat vervolgens mist in je werk dan valt ineens een heleboel weg.”   

“De elektrische fiets komt nu. Ik hou helemaal niet van elektra, maar ik vind het wel een verbetering voor heel veel mensen. Ik heb mijn vader er net eentje gegeven, die heeft net een heupoperatie gehad en dan is het wel echt een uitkomst. Het is alleen in Amsterdam bijna onmogelijk want een fiets van duizend euro zet je niet op de hoek. Grote bedrijven maken op het moment dingen op zo’n manier dat het stuk gaat. Zodat ze er meer aan verdienen. Ik denk dat er heel snel een tijd gaat komen waarin mensen iets willen hebben wat gewoon werkt en wat je kan onderhouden. Als fietsenmaker is dat natuurlijk ook iets dat ik graag wil, ik vind dat mensen gewoon hun spullen moeten onderhouden. Als je ziet hoeveel mensen zeggen ‘oh veertig euro, nou dan koop ik gewoon een nieuwe fiets’, dan denk ik doe niet zo gek.”  

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.