EEN MAATJE IN DE STRIJD TEGEN EENZAAMHEID

Vorig jaar schreef Daphne Frühmann (30) zich in voor het ‘Samen in Amsterdam’ project van Rode Kruis Amsterdam. Sinds enige tijd is ze een maatje voor een oudere Amsterdammer, die in sociaal isolement leeft. Ik sprak haar over het project, haar motivatie en haar persoonlijke ervaringen.  

Door: Marije Uilenreef 

Waarom ben je maatje geworden? 

“Ik heb me opgegeven omdat ik graag het gezelschap van een ouder, wijzer iemand in mijn leven wilde. Iemand met veel levenservaring en uit een andere generatie om af en toe mee te zitten en te praten. Een soort opa of oma, want die heb ik zelf niet meer. Ik had al eerder van maatjesprojecten gehoord en het leek mij mooi om een deel van mijn vrije tijd te besteden met een eenzame oudere.”  

Hoe verliep het proces? 

"De intake bij Rode Kruis vond ik overweldigend. Zo kreeg ik de vraag voor welke doelgroep ik interesse had. Dat vond ik wat vreemd. Ik had namelijk het stereotiepe beeld dat voornamelijk ouderen minder aanspraak hebben omdat mensen in hun omgeving wegvallen. Toen werd me verteld dat de groep eenzame Amsterdammers veel groter is. Denk bijvoorbeeld aan eenzame jongeren, mensen met een depressie, mensen die in de samenleving moeten reïntegreren, mensen die gepest zijn of mensen met angststoornissen. Ik had dat niet verwacht. En het feit dat mensen van mijn leeftijd ook eenzaam kunnen zijn, vond ik schokkend.”   

Hoe was de eerste kennismaking met de persoon aan wie je gekoppeld bent? 

“Na een tijdje werd ik gebeld dat er een match voor me was gevonden. Een man van in de zeventig. Hij had een goedlopend bedrijf maar is vijftien jaar geleden blind geworden. Daarnaast kreeg hij ook kanker. Hierdoor heeft hij veel dingen en mensen in zijn leven verloren. Hij vereenzaamde langzaamaan. Door zijn ervaringen is zijn vertrouwen in mensen gekrenkt. Voor hem was de eerste stap tot persoonlijk contact lastig. Hij had aangegeven dat hij iemand wilde om mee te wandelen. Maar door een ziektebed dat snel volgde, was dat toen helaas even niet mogelijk. Hij stelde de kennismaking steeds uit omdat hij dacht dat ik alleen daarvoor kwam.”  

Was je voorbereid op zo’n stroef begin? 

“Rode Kruis had me al geïnformeerd dat eenzame personen over het algemeen onzeker zijn en mensen moeilijk binnenlaten. Er is natuurlijk een reden dat ze in sociaal isolement zijn geraakt. Je merkt dat ze in eerste instantie bang zijn om iets van jou te vragen of contact op te nemen. Ze hebben snel het gevoel dat zij je tot last zijn. Het is daarom belangrijk om in het eerste contact eerlijk tegen elkaar te zijn en aan te geven dat je er voor ze bent. Het duurt even voordat je een band met iemand hebt opgebouwd. In het begin was het aftasten, maar dat is ook niet zo gek. Je kent elkaar nog niet en bent beiden zoekende. Het werkt net als bij daten eigenlijk.”  

Hoe is het contact nu? 

“Ik bel wekelijks met hem om te vragen hoe het gaat. En ik probeer een keer per twee weken een paar uurtjes bij hem langs te gaan. In het begin wandelden we nog weleens naar de supermarkt. Maar dat kleine stukje lopen was, door zijn verslechterende gezondheid, op een bepaald moment teveel voor hem. Nu praten we vooral veel. Over van alles en nog wat. Hij vindt het erg leuk dat ik mijn eigen bedrijf ben gestart en geeft me algemene tips. Ik vind het heel fijn om te merken dat hij echt opleeft van onze contactmomenten. Dat je hem met een lach de telefoon hoort ophangen. En dat alleen al door de simpele vraag ‘Hoe is het met je?’ te stellen.”  

En wat haal je er voor jezelf uit? 

“Het mooie is dat je met een ouder iemand een band opbouwt voor de langere termijn. ‘Mijn Amsterdammer’ komt uit een andere generatie en vertelt daardoor verhalen vanuit een ander perspectief. Omdat hij blind is, moet je alles benoemen. Ook je emoties, zoals verbazing of twijfel. Of als je ergens over nadenkt, want dat kan hij niet van je gezicht aflezen. Dat was nieuw voor me, maar ik ben er inmiddels aan gewend. Door het contact leer ik ook nieuwe kanten van mezelf kennen. Ik vind dat heel mooi en waardevol.”  

Rode Kruis Amsterdam is altijd op zoek naar meer enthousiaste maatjes zoals Daphne. Heb je interesse, kijk dan op: http://www.rodekruis.nl/afdeling/amsterdam/sameninamsterdam 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.