VAN GELDWOLF TOT FILOSOOF

Van geldwolf tot filosoof

“Ik wilde niet meer succesvol zijn in mijn carrière, maar succesvol zijn als mens.”

Door: Susan Nortier 

In de keuken van De Bewustzijn School in de Pijp spreek ik Thijs Sins. Hij huurt in deze School een werkplek in een grote lichte ruimte die vroeger als klaslokaal diende. De werkplekken bevinden zich aan een lange houten werktafel met in het midden een haag van groene planten over de gehele lengte van de tafel. Deze serene ruimte past bij Thijs. Als filosoof kan hij de rust en ruimte goed gebruiken om zijn gedachten vorm te geven.

Rijk worden

Thijs was niet altijd het idealistische type. Hij vertelt me dat hij tot zijn achttiende dacht dat je een succesvolle carrière moest maken om gelukkig te worden. Daarom koos hij voor de studie economie. Rijk worden was zijn ultieme doel. Hij was actief in aandelenhandel. “Ik werd afhankelijk van financiële markten. Stond de koers gunstig dan had ik een topdag, maar stond de koers laag dan voelde ik me klote. Ik wilde dat niet meer.” Tijdens zijn studie kwam de grote omslag. Thijs concludeerde dat geluk niet bestond uit maatschappelijk succes. “Ik wilde niet meer succesvol zijn in mijn carrière, maar succesvol zijn als mens. Succesvol in vriendschap en liefde.” Tijdens zijn studie begon hij met een vriend een bedrijfje. Hoewel het succesvol werd, verkocht Thijs zijn aandelen in het bedrijf. Hij wilde reizen en een nieuw doel te vinden.

Zuid-Amerika

Een jaar lang trok hij door Zuid-Amerika. Hij woonde drie maanden in Rio de Janeiro waar hij carnaval vierde en veel feestte. Maar hij werd zich hier ook pijnlijk bewust van de ongelijkheid in de wereld. Zo vierde je feest in een villa, met pal daarnaast de sloppenwijken. In Brazilië surfte hij veel, en ontdekte zo dat een speciaal drankje erg hot was onder surfers. Dit was een mengsel van bevroren açai bessen met guarana, beide natuurproducten uit de Amazone. Guarana heeft een oppeppend effect en het drankje werd niet alleen door surfers maar ook door free-fighters veel gedronken.

Ongeloofwaardig

Eenmaal terug in Nederland voelde Thijs zich ontluisterd. De armoede in Zuid-Amerika stond in schril contrast met de rijkdom in Nederland. Hij wilde de in Brazilië ontdekte açai bessen importeren naar Nederland en vond partijen die wilden helpen met de verwerking en productie. Op het laatste moment trok hij zich terug. “Het voelde niet goed. Ik dacht, ga ik nou weer starten met een bedrijf, hard duwen, de vruchten plukken en het weer verkopen? En wat heb ik dan? Ik zat toen in een existentiële crisis.” Thijs volgde een coachingstraject, ging op retraite bij monniken in België en las veel over zingeving. Totdat een goede vriend hem wakker schudde. “Ik belde mijn vriend hem om te vertellen dat ik het niet meer wist en geen doel had, en toen zei hij dat ik mezelf ongeloofwaardig maakte. Dat ik steeds plannen maakte, maar niks deed. Hij was boos op mij en dat was precies wat ik nodig had om verder te komen.”

Weer student

Bovenaan Thijs’ shortlist van dingen die hij zou willen doen, stond wijsbegeerte. Hij hakte de knoop door en schreef zich in voor een studie filosofie. “Op de eerste studiedag voelde ik meteen dat dit de beste keuze ever was. Nu zat ik tussen gelijkgestemden die dezelfde vragen hadden. Na het college liep ik fluitend onder de Oude Manhuispoort door, ik voelde me dolgelukkig.” Tijdens zijn studie had hij meerdere bijbanen om zich te bekostigen. Ook ontmoette hij zijn vriendin en gingen samenwonen in een studentenwoning. Toen ze zwanger werd studeerden ze allebei nog. “Binnen een half jaar moest ik drie dingen voor elkaar krijgen. Afstuderen, een baan zoeken en een geschikt huis vinden. En dat lukte allemaal. Dat kan dus gewoon. In dezelfde maand waarin ik afstudeerde werd onze eerste zoon geboren.”

Tatkraft

Als afgestudeerd filosoof zette hij zijn eigen praktijk op en pakte alles aan wat op zijn pad kwam. Inmiddels is Thijs vier jaar verder en met zijn bedrijf gaat het goed. Hij coacht mensen 1-op-1, doceert aan Nyenrode en geeft cursussen op de VU die erg populair zijn: ‘Ken jezelf en ben jezelf; Wie ben ik en wat wil ik nou echt?’ Als naam voor zijn praktijk koos Thijs ‘Tatkraft’. Dit is een term die afkomstig is van Goethe. “Daadkracht is de energie die vrijkomt als iemand tot actie overgaat. Als je handelt komt de waarheid aan het licht, wat onzichtbaar was wordt zichtbaar. Voor mij betekent dat: niet alleen woorden, maar ook daden. Filosofie gebruiken als breekijzer.”

Streven als doel

De grootste les die Thijs heeft geleerd is nooit te denken dat je de wijsheid in pacht hebt. Veel mensen denken dat ze al wijs zijn en verdedigen hun waarheid, waarmee ze hun kritiek op anderen rechtvaardigen. Terwijl het nu juist de kunst is om je voor te stellen dat je nog niets weet. Voorkom dat je jezelf ingraaft in dogma’s. Wijsbegeerte gaat om het streven naar wijsheid, niet om het bezitten van wijsheid. Het streven ernaar is het doel op zich. Kennis is goed, maar moet eigenlijk altijd een hypothetisch karakter hebben. Ook in de wetenschap geldt dat.

Effect

Ik vraag Thijs wat de mooiste feedback is die hij ooit heeft gekregen. “Er was een cursist die zei dat mijn cursus de meest effectieve cursus was die ze ooit had gevolgd. En dat de laatste oefening haar altijd bij zal blijven.” Wat die oefening is, blijft het geheim van de smid. Dan moet je zijn cursus volgen. Ik geef hem groot gelijk.

Benieuwd naar Tatkraft? Ga naar www.tatkraft.nl