WIJ ZIJN DE VERANDERING

Wij zijn de verandering

Door: Isabelle Dobbe

We gaan meteen de diepte in. Waar gaat de wereld naartoe? Zijn mensen van nature goed of slecht? Sander (37) is mede-initiatiefnemer van KnowledgeMatters. KnowledgeMatters is een online platform om kennis te delen en gelijkgestemden te ontmoeten, om uiteindelijk een grote verandering teweeg te brengen. Het ultieme doel is het ontwikkelen van een alternatief om tegenover het huidige politiek-economische systeem te zetten. Maar de weg daarnaartoe is lang, dus ze beginnen klein. Ze maken wietolie als medicijn, orgonite tegen straling en schoonmaakmiddelen zonder chemische troep erin. “Er komt een dag waarop iedereen écht een keuze kan maken. Dat is het moment waarop wij een grote groep willen zijn die voor elkaar zorgt en laat zien dat dat werkt.”

Een nieuwe richting

Een kleine drie jaar geleden werkte Sander nog bij Nuon. “Ik dacht dat ik een of andere hot shot manager zou worden.” Op een dag realiseert hij zich echter dat hij absoluut niet gelukkig wordt van zijn werkomgeving. Door de privatisering verandert Nuon van een nutsbedrijf in een commerciële aanbieder. De nieuwe focus ligt op aandeelhouders en winst maken. “Hoewel ik begreep waarom het gebeurde, werd ik verdrietig van die manier van bedrijfsvoering.” Sander vertrekt bij Nuon, maar heeft geen idee wat hij dan wel wil gaan doen. “Maar ik voelde een brandende urgentie om kennis te delen, omdat wij zo'n beperkt beeld hebben van dingen die ons leven dagelijks beïnvloeden.” Door zich te verdiepen in documentaires en onderzoek aangaande het financiële systeem, maar ook dankzij complottheorieën over 9/11, realiseert hij zich dat er meer gaande is in de wereld dan de meeste mensen weten. “Zodra iets echter het stempel complottheorie krijgt wordt het geridiculiseerd, je mag daar eigenlijk niet verder over nadenken.” Om dergelijke ideeën wel een podium te bieden richt hij samen met vier anderen KnowledgeMatters op, wat op dat moment vooral bedoeld is als medium om kennis te delen.

Verwarring of verandering?

KnowledgeMatters slaat aan, hoewel Sander ook weerstand tegenkomt als hij begint met het actief uitdragen van zijn nieuwe wereldvisie. “Dingen die voor mensen vanzelfsprekend zijn gaan ineens op de helling. Mijn broers en zussen hebben gezinnen, die zijn allemaal druk met hun leven op de rails houden. Ze willen best naar me luisteren, maar kunnen er vervolgens niet zoveel mee. Je brengt in zo’n geval eigenlijk vooral verwarring, zonder dat er iets tegenover staat.” Na driekwart jaar wil KnowledgeMatters daarom niet meer alleen kennis delen, maar ook praktische oplossingen bieden. “Wij moeten zelf laten zien dat het ook anders kan.” De leden beginnen, op basis van de vergaarde kennis, veranderingen in hun eigen leven te realiseren en geven workshops daarover aan andere geïnteresseerden. 

Sterrenstof

Geleidelijk groeit KnowledgeMatters door. Om op een ontspannen manier mensen bij elkaar te brengen en kennis te delen ontstaat de droom een festival te organiseren. Zo is Sterrenstof geboren, een samenwerking tussen KnowledgeMatters, Pressence en Pllek. Met eten, muziek en een enorme brij aan informatie - van workshops over het gebruik van medicinale wietolie tot lezingen over lucide dromen - is het een groot succes. Volgend jaar is er weer een editie van het festival. Maar eerst is er op zondag 5 maart Nutopia: een avond om samen te filosoferen over de toekomst. “Hoe kunnen we het leven met zijn allen mooier en beter maken? En dan niet alleen hypothetisch.” Dus is er, naast drie boeiende sprekers, een flink aantal mensen uitgenodigd om hun initiatief te komen pitchen. Allerlei onderwerpen passeren de revue: een nieuwe vorm van verzekeren, de gevaren van Wi-Fi straling en wat je daartegen kunt doen, maar ook contact maken met nieuwe Nederlanders. “We willen mensen perspectief bieden en hen laten zien wat er allemaal al gebeurt.”

De toekomst

Inmiddels is een kerngroep van vijftien mensen actief met KnowledgeMatters bezig, met daaromheen een flink aantal betrokkenen die meer ad hoc naar bijeenkomsten komt. Hoewel dit oorspronkelijk niet het plan was, beweegt KnowledgeMatters inmiddels ook richting de vorming van een samenlevende groep die “samenvoorzienendheid” nastreeft. Iedereen is welkom om mee te doen in welke vorm dan ook. “Trump, Brexit, de weerstand tegen de EU, het wordt allemaal veroorzaakt door hetzelfde ongenoegen dat wij ervaren. Wat wij willen doen is laten zien dat, hoewel de systemen niet werken, je wel vertrouwen kunt hebben in mensen.”

Blijven zoeken

KnowledgeMatters levert Sander en zijn groep geen geld op, maar er wordt wel gesproken over het opzetten van een webshop met zelfgemaakte producten. Het grootste doel blijft echter om mensen met goede ideeën bij elkaar te brengen en samen een nieuwe structuur te bouwen. Sander is nu “chef fietsenstalling” op Amsterdam Centraal. Geen hot shot manager, maar bewust laag in de boom. “We claimen niet de waarheid in pacht te hebben. Het enige dat we zeker weten is dat we niet in dit systeem willen meedraaien. We blijven dus samen zoeken naar manieren om het anders te doen. En dat levert indirect natuurlijk wél een heleboel op.”

Meer informatie over KnowledgeMatters vind je op hun Facebookpagina https://www.facebook.com/knowledgemattersNL/  en je aanmelden voor Nutopia kan via de website van Pllek. (www.pllek.nl/pllek-agenda/sterrenstof_sitdown

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.