STRAATVERHALEN - LEO OP DE ALBERT CUYP

Wie: "Leo Oempia" de anonieme marktkoopman (34) 

Waar: Albert Cuyp markt 

Actie: In de loempiakraam achter de frituurpan 

Voor een nieuwe sessie straatverhalen, struinden onze redactrices Susan Nortier en Marije Uilenreef dit keer over de Albert Cuyp. Op zoek naar gezellige dertigers op de markt. Door de bakker werden ze getipt over zijn buurman van de loempiakraam. Voor de gelegenheid noemen we hem Leo, hij blijft liever anoniem. Wat is het verhaal van deze man achter de frituurpan? 

“Het is geen stressvolle baan. Maar eigenlijk heb ik me nooit ergens druk over gemaakt in het leven. Mijn ouders hebben dit bedrijf opgezet, maar ik heb niet altijd in het familiebedrijf gewerkt. Een paar jaar geleden kreeg ik een mooie kans en toen ben ik hier weer begonnen. Wat me opvalt is dat de marktlui hier over het algemeen niet heel goed met elkaar omgaan. Er is onderling veel jaloezie en afgunst. Vooral tussen de kramen waar dezelfde producten worden verkocht. Kijk maar eens naar al die sjaaltjes een paar meter verderop. Gelukkig heb ik wel goed contact met de mensen van de kramen hier om me heen. Het is een gezellig deel van de markt.”  

“Het leukste aan dit werk vind ik de gesprekken met de mensen. Het is allemaal niet heel diepgaand. Binnen een paar minuten heb je toch wel een bepaald beeld van iemand. Het mooie is ook dat je met een aantal mensen een band opbouwt zonder dat je ze echt goed kent. Dan kan je eerlijk tegen elkaar zijn en af en toe een goede grap maken. Ik vind het prima zo. Ach ja, misschien ben ik gewoon wat oppervlakkiger ingesteld dan andere mensen.”  

Inmiddels is een van de  vaste klanten aan komen lopen. Zonder iets te hoeven bestellen heeft hij in luttele seconden heeft hij zijn vaste warme hap in handen. Daar gaat hij, die oppervlakkige bekende, met een wit plastic zakje in zijn handen. En volgende week? Weer hetzelfde recept.  

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.