MOZART IN EEN MODERN JASJE

Op zaterdag 25 maart 2017 zal het eerste Klassifest georganiseerd worden. Een avond vol klassieke muziek, maar dan niet in de statige en stijve sfeer die je gewend bent. Olga Mouret (32) en Milena Haverkamp (30) zijn de initiatiefneemsters van dit muziekfestival gericht op dertigers. Zij zorgen ervoor dat je in Paradiso in je spijkerbroek kunnen luisteren naar hapklare klassieke stukken, uitgevoerd door de beste ensembles van de wereld. Onze redactrice Marije Uilenreef ging in gesprek met deze ondernemende dertigers. 

“Er ligt druk op de klassieke muziek sector om jonger publiek te trekken, maar het lukt bijna niemand. Onder jongeren leeft het idee dat een klassiek concert duur is, dat het lang duurt en dat je er een pak voor moet aantrekken. En als je dan opgedirkt in het Concertgebouw zit, is het aantal leeftijdsgenoten op één hand te tellen,” vertelt Olga. Zij is Hoofd Marketing bij het Nederlands Blazer Ensemble en hoort zulke geluiden vaak uit haar eigen omgeving. “Dat is jammer, want er zijn zoveel geweldige ensembles, orkesten en individuele musici.” 

“Met de muziek zelf is niets mis, maar de vorm waarin het wordt aangeboden is ouderwets. Dat spreekt dertigers minder aan. Daarnaast hebben ze het druk met carrière maken, kinderen krijgen en vrienden waardoor ze eerder voor iets anders kiezen,” vult Milena aan. Milena is in het dagelijks leven actrice, onder andere bij de Veenfabriek in Leiden. Ze raakte al op haar achtste bekend met klassieke muziek, toen ze begon met het spelen van altviool.  

Twee jaar geleden bedachten Olga en Milena een concept om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een jonger publiek. De musici die zij spraken waren erg enthousiast over het idee. Sindsdien hebben ze veel kopjes koffie gedronken met de mensen uit de sector om hun idee over de bühne te brengen. Vorig jaar deden ze een try-out bij muziekfestival Down The Rabbit Hole.  

“Ik heb de organisatie gevraagd of we niet eens een klassiek ensemble konden neerzetten tijdens die verloren ochtenduren waarin er niets op het programma stond. Ze wilden meewerken en het werd goed ontvangen door de bezoekers,” vertelt Milena. 

“Na afloop kwamen er van die hippe blonde meisjes naar ons toe om te zeggen dat ze in die dagen dat ze op het festival waren nog niet eerder zoiets gaafs hadden gehoord. Dat was een bevestiging voor ons dat jongeren klassieke muziek wel mooi vinden maar de weg ernaartoe niet weten te vinden. We waren dus op de goede weg met ons concept voor Klassifest,” valt Olga bij. 

Op 25 maart zullen in alle zalen van Paradiso meer dan zestig musici hun muziek ten gehore brengen. Er zijn geen regels en er is geen dresscode. Pak en hakken kun je dus met een gerust hart thuislaten. Alle optredens duren maximaal een halfuur en je bent vrij om een biertje te halen aan de bar of naar een andere zaal lopen als het stuk je niet ligt. 

“Het gaat om de beleving. Je hoeft echt niet precies te weten wanneer Beethoven leefde en welke stukken hij heeft geschreven,” zegt Olga.  

Milena vertelt verder: “Het idee is dat mensen kunnen proeven van klassieke muziek. Presentatrice Jojanneke van den Berge (red: bekend van o.a. PowNed en EenVandaag) zal de avond aan elkaar praten. Zij houdt van klassieke muziek, maar heeft ook niet die achtergrond. Ze zal de ensembles aankondigen en vragen stellen over de muziek die wordt gespeeld. Mocht je eventueel meer willen weten, dan kun je tijdens de avond terecht bij de Klassifest muziekgidsen die rondlopen met een Mozartpruik op.” 

Olga en Milena hopen dat door Klassifest de drempel voor jongeren lager wordt om klassieke concerten te bezoeken. Voor hen is de avond geslaagd als de bezoekers een leuke avond hebben gehad en een nieuwe ervaring hebben opgedaan. Het liefst zien ze bezoekers met kippenvel van één van de muziekstukken naar huis gaan.  

Erbij zijn is meemaken! Koop nu je kaartjes voor Klassifest en beleef klassieke muziek in een relaxte setting.  

Datum: 25 maart 2017 

Locatie: Paradiso, Amsterdam 

Zaal open: 19.30 – 23.00 uur 

Entree: EUR 17,50  

Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.klassifest.nl 

Facebook: https://www.facebook.com/events/1632063453765482/?ti=icl 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.