ALS JE ONDERNEMER BENT DAN WEET JE DAT GEWOON

Als ik het kantoorpand binnenloop, komt een lange jongen met een brede grijns mij zelfverzekerd tegemoet wandelen. Ik krijg een stevige handdruk. Rick Schmitz, 33 jaar, oprichter van Firm24 en spin-off LegalThings. Skinny jeans, witte gympen en een t-shirt. We gaan zitten in een vergaderruimte van het grote kantoorgebouw vlakbij station Sloterdijk.

Door: Susan Nortier 

Typische ondernemer

Rick is een typische ondernemer: eigenwijs, gedreven en vol plannen. Dit zat er al jong in, vertelt hij mij. Toen hij klein was wilde hij stockbroker worden, want zijn opa was bankier en zijn grootste voorbeeld. Op zijn zevende kreeg Rick dan ook zijn eerste aandelen cadeau. Dat was Ricks eerste kennismaking met handelen en geld verdienen. Een kleine dertig jaar later runt hij twee succesvolle bedrijven. Maar om zover te komen heeft hij de nodige ervaring moeten opdoen en is hij zakelijk een keer hard op zijn bek gegaan.

Je mannetje staan

In Rotterdam, waar Rick studeerde, heerste een competitieve sfeer. Zijn studiegenoten waren money-driven en daagden elkaar graag uit. Rick beschrijft het als “een ratrace, maar dan op een positieve manier.” Je leerde je mannetje te staan. Tijdens zijn studie werkt Rick als werkstudent bij Deloitte, en wel op twee locaties. Als handige jongen had Rick dit zelf geïnitieerd. “Door op twee vestigingen te werken leerde ik niet alleen beide culturen kennen, maar creëerde ik ook mijn eigen vrijheid en werd ik ongrijpbaar.” Daarna ging hij bij Deloitte aan de slag en vervolgens bij PricewaterhouseCoopers. In zijn werk binnen de fusie- en overnamepraktijk leerde hij tools die later goed van pas zouden komen. “Ik kreeg ervaring in de sociale interactie met cliënten, maar leerde ook dat het belangrijk is om te delegeren en mensen aan het werk te houden,” vertelt hij met een glimlach. Hij ontdekte dat door werk aan talentvolle junior collega’s uit te besteden, hij in staat was aan veel projecten te werken en zo nog meer ervaring op te doen.

De mist in

Tijdens een deal in de opticienbranche valt hem op hoe belachelijk veel marge er gemaakt wordt op de verkoop van lenzen. Het kriebelt, en hij start samen met een collega een eigen business – lensdeal.nl is een feit. Al gauw blijkt dat ze zich hebben verkeken op het runnen van een onderneming. Via een uitgezette Groupon actie krijgen ze onverwachts 600 bestellingen met een totale order van 30.000 euro aan lenzen, maar de webwinkel die ze voor een prikkie hebben laten bouwen in India maakt een kapitale fout in het matchen van de juiste bestelling. Mensen die kleurlenzen bestelden ontvingen gewone lenzen, en andersom. Rick moet er nu heel hard om lachen, maar destijds was het behoorlijk zweten. De wijze les die Rick hiervan leert is: schoenmaker, blijf bij je leest.

Gat in de markt

Toch laat hij zich niet ontmoedigen. Zodra de wet het online opzetten van een BV mogelijk maakt, ziet Rick daarin een gat in de markt en begint hij met diezelfde collega een website die hierin faciliteert. Het groeit uit tot een succesvolle business en wordt omgedoopt tot het vlottere Firm24, een naam die moet uitstralen dat de dienst voor elke zaak 24 uur per dag beschikbaar is. Rick legt uit hoe de dienst werkt: een ondernemer meldt zich om online een b.v. op te richten, en alles wat daar verder bij komt kijken kan eveneens bij Firm24 geregeld worden. “Je komt voor een BV een contract of ander juridisch product, maar de truc is om slim te cross-sellen. Je komt voor een kerstboom, maar wij leveren ook de versiering en de lampjes,” vertelt Rick met een brede glimlach.

Genoeg lachen

Inmiddels heeft Rick het runnen van Firm24 volledig gedelegeerd. Het bedrijf heeft een spin-off gekregen, LegalThings. Dit bedrijf biedt systemen voor alles wat met het automatiseren van zogenaamde ‘document lifecycles’ te maken heeft. “Elk bedrijf moet immers over van papier naar digitaal, denk aan het digitaal opstellen van documenten, digitaal ondertekenen ontvangen van alerts als er actie op een contract ondernomen moet worden. Iedere softwaremodule kun je los afnemen en integreren met bestaande systemen. Super handig.” Rick vertelt dat zodra een onderneming goed loopt, hij weer afstand neemt en iets nieuws begint. Als LegalThings eenmaal goed draait, zal hij weer iets nieuws opzetten, zoveel is zeker. Werknemers werft hij via zijn eigen netwerk. Hij vindt het belangrijk dat collega’s het met elkaar kunnen vinden en dat er genoeg gelachen wordt. “Dat heb je nou eenmaal sneller als je een beetje dezelfde types aantrekt.” Hoewel Rick niet zoveel betaalt als een gerenommeerde corporate, heeft hij geen moeite om starters te vinden. “Dat is wel iets van onze generatie, mensen gaan eerder voor een baan bij een jong bedrijf met een losse sfeer dan voor het hoogste salaris bij een droog kantoor.”

Werk-privé uit balans

Kortom, zakelijk gaat het Rick erg voor de wind. Maar hoe zit het eigenlijk met zijn privéleven, vraag ik me af. Rick vertelt dat hij met zijn vrouw en dochter van tweeëneenhalf in Voorschoten woont. Rick is bewust niet in een stad gaan wonen. Hij is iemand die niet goed stil kan zitten, en om tot rust te komen is wonen in een omgeving met minder prikkels wel zo gezond voor hem. Toen zijn dochter net geboren was, maakte Rick werkweken van 80 tot 90 uur. Dat was vrij pittig. “Je partner moet dan wel bereid zijn om veel op te vangen,” geeft Rick toe. Hij heeft het geluk dat zijn vrouw hem de ruimte geeft voor het runnen van zijn bedrijven. Het was zeker de eerste jaren een behoorlijke uitdaging om werk en privé met elkaar in balans te brengen.

Doekje over de tafel

Rick onthult dat hij vorig jaar zomer een Vipassana retraite heeft gedaan in Steenwijk. Ik ben erg verbaasd, hij voldoet niet bepaald aan het beeld van iemand die vrijwillig op een matje gaat zitten om naar binnen te keren. “Dat zeiden vrienden van mij ook, er werden zelfs weddenschappen afgesloten dat ik het geen dag zou volhouden," grinnikt Rick. “Je mediteerde van kwart voor zeven 's ochtends tot negen uur 's avonds en mocht niet praten. Op een gegeven moment ben ik oogcontact met anderen gaan vermijden. Ik vond een doekje over de tafel halen tijdens corvee een onwijs relaxte afleiding," vertelt Rick. “Je wordt zo helder van geest, dat is echt bizar, je gaat als het ware door je geest als door een archiefkast. Je gaat verbanden zien die je nooit eerder hebt gezien.” Als ik Rick vraag of je je gedachten mocht opschrijven, verschijnt de brede grijns weer op zijn gezicht. “Nee, dat mocht niet, maar dat heb ik natuurlijk wel stiekem gedaan.”

Meer familietijd

De retraite doet Rick beseffen dat hij meer moeite moet doen om tijd vrij te maken voor zijn gezin. Dat is gelukt, inmiddels is woensdag uitgeroepen tot familieavond. Rick verlaat dan op tijd kantoor om met een personal trainer aan zijn conditie te werken, en daarna eet hij thuis met zijn vrouw en dochter. “Dat betekent feest, dus maken we pannenkoeken of iets anders lekkers.” In het weekend werkt Rick ook niet meer. Vaak gaat hij met een stel vrienden met aanhang en kids iets leuks doen.

Advies aan dertigers die willen ondernemen

Ricks advies aan leeftijdsgenoten die willen ondernemen, is dat je het niet half kunt doen – je moet bereid zijn om persoonlijk failliet te gaan, worst case scenario. “Als je een ondernemer bent dan weet je dat gewoon, het is niet iets wat je kunt leren," zegt Rick. "Starten moet je altijd met een minimum viable product, oftewel het oplaten van een proefballon. Als het werkt, dan moet je ervoor gaan, all-in. Je moet durven doorpakken."

Wil je meer weten over de bedrijven van Rick? Ga dan naar www.firm24.com

 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.