VAN WISKUNDELERAAR TOT POPSTER, EN WEER TERUG

Hij speelde in Crazy Piano’s, op cruiseschepen in Amerika en in tal van pianobars in Scandinavië en het Caribisch gebied. Daarnaast bracht Peter Zwerver (38) zijn eigen cd uit en werd dit album door Radio 5 verkozen tot ‘Wereldalbum van de week’. Toch heeft dit muzikale talent na zeven “te gekke jaren”, zijn piano verruild voor het schoolbord.

Door: Natascha Pelgrom


Een te gekke tijd
Nog niet zo lang geleden zat Peter nog zes avonden per week op het podium. Maar dat is niet altijd zo geweest. Voordat hij de muziek business inging, werkte hij vier jaar als wiskundeleraar. Maar het vak bood Peter naar eigen zeggen te weinig uitdaging, dus ging hij op zoek naar iets nieuws. Hij wilde iets doen met muziek en het liefst als pianist, hij speelde al sinds zijn tiende piano. Een droom kwam uit! Want Peter vond een fulltime baan als pianist bij uitgaansgelegenheid Crazy Piano’s. Hier speelde hij avond na avond op verzoek allerlei soorten popmuziek. “Ik heb daar twee hele mooie jaren beleefd totdat het begon te kriebelen. Ik besloot solo verder te gaan.” Peter was vanaf dat moment als muzikant te boeken en belandde op diverse podia, waaronder in Noorwegen en op de Caribische eilanden. “In 2014 bracht ik mijn eerste album (No man’s land – red.) uit onder de naam Damon. Ik was op verschillende nationale radiozenders te horen en was op een gegeven moment zelfs samen met Ilse de Lange te gast in dezelfde uitzending. Een te gekke tijd dus!”


Grote stap

Het klinkt ongelooflijk, maar het vele reizen, spelen en mensen vermaken begon saai te worden voor Peter. “Een leuke grap wordt uiteindelijk ook saai. Elke keer moest ik me weer voorstellen aan nieuwe mensen. Voor mijn publiek waren mijn optredens geweldig, maar ik vond het wereldje steeds vlakker worden. Daar zat ik dan, grapjes te maken terwijl iedereen steeds meer zat te drinken. Ik miste steeds meer van mijn eigen persoonlijkheid binnen het vak.”  Net toen hij bedacht dat hij ermee zou stoppen, kwam er een nieuwe uitdaging bij, namelijk de kans om op cruiseschepen te spelen in Amerika. Peter wilde deze ervaring niet missen en speelde vervolgens negen maanden lang op het water. In deze periode kwam er een keerpunt, of beter gezegd, een dieptepunt.

“Na een half jaar op zee, kwam er een eind aan mijn relatie. Ik had vier jaar lang een knipperlichtrelatie met een jongere vrouw, die er aanvankelijk wel tegen kon dat ik zo vaak weg was, maar op een gegeven moment ging dat voor haar niet meer. Toen het echt uit was, besefte ik me pas goed dat ik niet mijn hele leven alleen wilde zijn.”


Toekomst

Het werd voor Peter tijd voor iets anders; hij stapte uit de entertainmentwereld. De wil iets inhoudelijks te gaan doen, was inmiddels heel sterk. “Ik kon kiezen uit mij verder verdiepen en bekwamen in de muziek maar dat is een lastige en lange weg. Ik heb vroeger gestudeerd en ik miste de intellectuele uitdaging. Het idee om opnieuw voor de klas te staan,  trok me wel aan.” Momenteel werkt Peter als docent wiskunde op een school in Amsterdam en is muziek weer een (serieuze) hobby geworden. “Ik vind het best wennen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat ik m'n draai ga vinden. Ik ben dus nog wel een beetje zoekende. Niet naar die vriendin hoor, maar wel in het algemeen. Ik moet een groot deel van mijn leven weer opnieuw opbouwen in Nederland. Ik ben  benieuwd wat me allemaal nog te wachten staat.”
AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.