FENNE BLOGT - SEVEN-YEAR ITCH

Door: onze gastblogger Fenne

Noem het arrogant, roekeloos of onverstandig, maar ik heb mijn baan opgezegd. Ik heb dus mijn baan opgezegd. 

 Na om exact te zijn zeven jaar en acht maanden heb ik mijn ontslagbrief ingeleverd. Zo lang bij dezelfde werkgever en kan ik concluderen dat ik alles eruit heb gehaald wat erin zat. Ik begon onderaan de ladder, kluste wat bij om mijn studieboeken en zoete witte wijntjes in de Paradiso te bekostigen en na zeven jaar was ik zes promoties verder. Dat lijkt me een prima score. 

 Waar ieder ander het waarschijnlijk nog jaren had volgehouden bij dit bedrijf in deze functie, kan ik mijn ongeduldigheid niet langer in bedwang houden. Het lukte me niet meer om elke dag met een glimlach naar mijn werk te gaan. Ik streef naar indrukwekkende resultaten, moet het verschil kunnen maken, ik wil winnen, de beste zijn en zo snel mogelijk doorstomen naar een volgende functie. Soms denk ik oprecht dat ik leef om te werken en daar schaam ik me niet voor. Het zijn natuurlijk heerlijke taglines voor op mijn CV, maar ontzettend vermoeiende eigenschappen: Geen rust in mijn reet en geen promoties meer mogelijk veroorzaakten de seven-year itch. En die jeuk krijg ik niet helemaal toevallig nu, vlak voor mijn dertigste. 

 Om mij heen wordt er druk gebaard en getrouwd en geprobeerd dit te combineren met carrière maken. Mijn koelkast hangt vol met trouw- en geboortekaarten. Ik wil dat ook allemaal, denk ik, maar voordat het zo ver is heb ik nog veel van de wereld te zien, hobby's te ontdekken en feestjes af te struinen. Godallemachtig. Na ontelbare slapeloze nachten, hysterische huilbuien, paniekerige gesprekken met vriendinnen en uren dwalen op wikitravel, heb ik de knoop doorgehakt: Ik neem ontslag - met de slogan "Nu kan het nog..." – en ik ga op reis!   

 Als kind van het bedrijf voelt het toch gek ondankbaar om mijn ontslagbrief in te leveren. Ik ken de mensen door en door en na zo’n lange tijd kun je toch wel spreken van een familie-achtige-band. Maar de shock was buiten het bedrijf mogelijk nog groter dan daar binnen. Mijn ouders vinden het als echte arbeiders maar vreemd en zelfs een beetje onverstandig om deze 'dijk van een baan' op te zeggen. Je moet geen oude schoenen weggooien... Je kent het wel. Toch steunen ze mij volledig en hebben ze vertrouwen in mijn besluit. Na 29 jaar de gebaande paden volgen, kan ik wat potjes breken. Ze moesten gewoon even wennen aan het idee dat hun verstandige dochter zomaar en alleen op pad gaat. 

 Conclusie: over twee weken ben ik hartstikke werkloos. Dan zit ik het een maandje uit tot mijn dertigste verjaardag. Deze memorabele dag 'vier' ik liever met mijn steunen en toeverlaten in een vuige Amsterdamse kroeg dan in een tropisch oord in het gezelschap van een Lonely Planet. Twee dagen daarna, als de scherpste randjes van de kater zijn weggetrokken, stap ik in het vliegtuig en peer ik 'm. If you are happy and you know it, quit your job!  

AGENDA

WOENSDAG 24-01-2018

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

Hormonen beïnvloeden onze hersenen en gedrag. Dat gebeurt soms op een radicale manier, bijvoorbeeld als we verliefd zijn of wanneer we kinderen krijgen, maar vaak is de beïnvloeding subtieler.

VRIJDAG 16-02-2018

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?!

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?! €16.50 | 19:00 - 22:30 | AMSTERDAM

Tja, hoe zat dat ook alweer? We beginnen de avond met een heerlijke daghap waarbij onze kenner de regels en achtergrondinformatie van het klaverjassen je bijbrengt.

DONDERDAG 12-04-2018

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...