FENNE BLOGT - WERKLOOS

In mijn vorige blog vertelde ik semi-zelfverzekerd dat ik mijn baan had opgezegd. De reacties die daaronder werden geplaatst, waren vergelijkbaar met de reacties die ik toentertijd ontving. Bekenden of onbekenden die me dapper noemden en ook die me met beide benen op de grond hielden door te zeggen dat ik mijn verstand moest blijven gebruiken, zorgden ervoor dat ik met een gerust hart begon aan mijn werkloze bestaan.

Op 1 juni 2016 was ik werkloos. Werkloos. In between jobs. Baas over eigen dagbesteding. Iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. Een losertje of juist een lefgozertje. Ondanks dat het mijn eigen stoere beslissing was, was ik de eerste weken echt niet zo gelukkig. Ik was bloedchagrijnig, verveeld, lui en vreselijk ongezellig. De eerste dagen kwam ik al bingewatchend en koffieleutend uitstekend door, maar dan… Na twee weken is de douchecabine wel schoon en valt er echt niet veel meer te ordenen in de kleding- en keukenkasten. En al mijn vrienden waren gewoon aan het werk, dus ook de lunch-dates werden met de dag schaarser. Ik voelde me ontzettend zinloos, was gewend om hard te werken en dat doel van mijn dag was weggevallen. Ik had echt geen idee wat ik met mijzelf aan moest. 

Daarbij heb ik het eerste weken niet durven uitspreken dat ik werkloos was. Ik voelde me een losertje. Als iemand mij vroeg wat ik deed in het dagelijks leven, vertelde ik doodleuk over mijn wijlen baan alsof het nog steeds de orde van de dag was. Pas toen mijn vriend dat opving en vroeg waar ik in vredesnaam mee bezig was, veranderde dat. Enorm terecht merkte hij op dat ik moest geloven in deze beslissing en dat gebeurt pas als je het hardop durft te zeggen.

Grappig genoeg was het helemaal onterecht dat ik niet durfde uit te komen voor mijn werkloze bestaan, want toen ik ‘wat doe jij tegenwoordig?’ beantwoordde met ‘ik heb mijn baan opgezegd, ik ga reizen en ik weet nog niet wat ik daarna ga doen’, waren de high fives niet van de lucht! Men vond mij een lefgozertje! Het is mooi en droevig tegelijk wanneer je de reacties hoort. Er zijn zo verschrikkelijk veel mensen ontevreden met hun baan! Natuurlijk ga ik niet iedereen aanmoedigen om hun baan op te zeggen, maar ik denk wel dat het goed is om zuinig te zijn op jezelf.

Ik beschrijf het met opzet als ‘zuinig zijn op jezelf’, want moeilijker is het niet. Mensen kennen mij als een nuchter ijskonijn, het type niet lullen maar pellen, en tijdens de weken voordat ik op reis ging werd ik zomaar ineens een beetje mindful. Ik schreef dagelijks drie dingen op waar ik blij van werd en ik gaf mensen goedbedoelde adviezen naar hun gevoel te luisteren. Ik ging lekker wandelen om mijn hoofd leeg te maken en schreef ineens oprechte gevoelige verhalen in plaats van blogs waar de ene cynische opmerking na de andere flauwe grap je om de oren vloog. Tijdens mijn reis heb ik gelukkig - gelukkig, omdat ik een beetje crazy werd van mijn eigen ge-mindful - een mooie balans gevonden en ben ik blij met mijn grappige, dankbare, nuchtere ik. Ik zal niet zeggen dat ik mezelf gevonden heb, maar ik ben wel tevreden met alles wat ik over mijzelf heb geleerd in de tijd dat ik baas was over eigen dagbesteding.

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.