ZONDAGCOLUMN - TUSSEN KUNST EN KAAS

Door Eva Rijpert

Als schrijver en illustrator voel je je vaak een ongemakkelijke sukkel. Het proces van een werk verloopt zelden in één rechte lijn van a naar b, waardoor een dagelijks gesprek zomaar als volgt kan klinken: 

“Zeg Eef, waar ben je tegenwoordig mee bezig?” 
“Joh, wat leuk dat je het vraagt! Ik heb zojuist een mooie zin opgeschreven in mijn ene boekje en in het andere staat nu een vage schets. En oh ja, ik heb ook nog iets uitgeknipt en opgeplakt vandaag.” 

Tja… Ook ik trek mijn carrièrekeuze in twijfel als ik mezelf dit soort dingen op maandagochtend hoor zeggen. 
Regelmatig waan ik mij dan ook Frans Laarmans, de hoofdpersoon uit de novelle Kaas van Willem Elsschot. Frans krijgt de kans een kaasbedrijf te starten en is tientallen pagina’s lang al-léén maar bezig met het treffen van de juiste voorbereidingen. Hoofdstuk na hoofdstuk duurt dit voort en uiteindelijk sluit de zaak nog voor er ook maar één kaas over de toonbank is gegaan. 

Zie hier: mijn ultieme nachtmerrie. 
Ben ik Frans? Gonst het dan ook wanneer ik ’s nachts wakker schiet om slechts één luttel idee in een boekje te schrijven. 
Ben ik Frans?? Giert het als ik twee projecten halverwege laat sudderen tot morgen. 
Ben ik Frans??? Gillen de woorden in mijn column, die nog steeds niet verstuurd is. 

Keihard lachen mijn krabbels en opzetjes me uit. En ook dinsdag proesten ze me nog wakker. Tot woensdag langzaam hun geschater wat milder wordt, nieuwsgierig kijken ze met me mee op donderdag. Zou ik dan toch niet Frans zijn, maar gewoon Eva? Want na een week rommelen, stoeien en puzzelen, liggen er op vrijdag dan toch ineens twee columns, vier illustraties en drie verhalen klaar. 

Nee, ik ben geen Frans. En toch voel ik me aan het eind van de week met hem verbonden. Want wat blijkt? Wie zijn melk maar lang genoeg de tijd geeft, krijgt vanzelf kaas. 

AGENDA

ZATERDAG 30-09-2017

BACK-TO-NATURE - MET 30'ERS HET BOS IN!

BACK-TO-NATURE - MET 30'ERS HET BOS IN! €89.00 | 14:00 - 14:30 | EPE

Ontvlucht de stad en kom heerlijk tot rust in de natuur! Slapen in de buitenlucht en leer koken op vuur, je eigen slaapplek bouwen en andere skills die je nodig hebt om zelf te overleven in het bos!

WOENSDAG 25-10-2017

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

Hormonen beïnvloeden onze hersenen en gedrag. Dat gebeurt soms op een radicale manier, bijvoorbeeld als we verliefd zijn of wanneer we kinderen krijgen, maar vaak is de beïnvloeding subtieler.

WOENSDAG 15-11-2017

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?!

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?! €16.50 | 19:00 - 22:30 | AMSTERDAM

Tja, hoe zat dat ook alweer? We beginnen de avond met een heerlijke daghap waarbij onze kenner de regels en achtergrondinformatie van het klaverjassen je bijbrengt.