FENNE BLOGT - VAN DE RADAR

In mijn laatste blog beschreef ik mijn struggles als bewust werkloze. Ik gaf mijzelf een maand om uit te loggen en te detoxen van mijn heftige wijlen baan en daarna kneep ik er tussenuit voor een reis die ik altijd al heb willen maken, maar wat door gebrek aan lef en verlofdagen niet eerder lukte. 
 
Voor bijna drie maanden liet ik huis en haard achter en ben ik met mijn backpack door Azië getrokken. Mensen in mijn directe omgeving knipperden drie keer met hun ogen toen ik hen vertelde dat mijn reis zou starten in China. Ik roep met regelmaat dat ik in mijn vorige leven ben omgebracht door een Chinees; ik heb een totaal ongegronde moeilijke relatie met Chinezen. Maar diezelfde mensen weten ook dat ik niet vies ben van een uitdaging, dus lieten zij mij met een gerust hart vertrekken. 
 
China is een prachtig land. In de steden is het leven onvoorstelbaar hysterisch en wijk je uit naar het platte land dan is de natuur er adembenemend beeldschoon. Dat is allemaal leuk en aardig, maar bij de aanschaf van je zoveelste neppe iPhone oplader of poging tot het voorkomen van hond in je hotpot, is de omgang met de bevolking natuurlijk onvermijdelijk. En mijn ongegronde moeilijke relatie blijkt niet altijd even onterecht, want Chinezen zijn vreemd. Ik sta op ontelbaar veel selfies en op nog veel meer stiekem gemaakte foto's en ben meerdere malen eng lang aangestaard. Een man nam zelfs de moeite om mij van erg dichtbij te vertellen dat ik 'sick ben in mijn eyes' en een dame schatte mijn leeftijd ongegeneerd op 37. Chinezen staan ook graag in een lange rij te wachten voor hun treinkaartje, terwijl je drie loketjes verder meteen aan de beurt bent. Het Communisme maakt hen weinig inventief. Maar ondanks dat ze inderdaad van lotje getikt zijn, wil ik graag nog eens terug. Nog meer Chineesjes gek maken met m'n groene ogen en voordringen zonder dat ze het doorhebben. Ik kannie wachten. 
 
Na mijn avonturen in China, was Vietnam aan de beurt. Ik heb het geluk dat ik al veel van Azië heb mogen zien en het Vietnamese landschap staat samen met Laos in mijn top 2. Omdat je als dertiger niet als schrale backpacker door het leven hoeft, huurde ik een Honda XR om van de omgeving te genieten. Ik slaap in goedkope hostels eet niets liever dan streetfood, maar eerlijk is eerlijk, als dertiger kun je 'm toch iets meer uit je broek laten hangen en ik was dan ook zielgelukkig met mijn Honda XR.
 
Naast de prachtige natuur, trof ik in Vietnam ook veel twintigers. Comazuipen in Blanes is vervangen door backpacken door Zuidoost-Azië. Hordes verdwaalde hertjes heb ik er gezien. En gered. Want tussen de zelfontplooiing tot een rijker mens door, zijn zij even vergeten hoe een map of metronetwerk te interpreteren. En Dollars te pinnen. En hoe laat de boot of bus ook alweer vertrekt. Geeft niet. Ik ben er voor je. Dertiger to the rescue. 
 
Toen ik genoeg had van slaapbussen en verdwaalde twintigers, vertrok ik naar Cambodja en daar belandde ik op een klein magisch eiland in een afgelegen baai. Er was geen netwerk, geen wifi en maarliefst één fellow-dertiger. Op het kleine eiland wist zij mij in mum van tijd te vinden en te overspoelen met verhalen over haar zwangere vriendinnen, moeilijke huid en single bestaan. Niet akkoord. Niet waarvoor ik naar dit paradijsje was gekomen. Gelukkig vertrok zij de volgende dag en heb ik de daaropvolgende zes dagen niets anders gedaan dan zwemmen, zonnen, eten, schommelen en eten. Hartstikke gelukkig was ik. En als je denkt dat ik die dagen heb gebruikt om nader tot mezelf te komen, te bedenken wat ik wil met het leven, te zoeken naar de beste versie van mijzelf, dan heb je het mis. 
 
Mijn reis eindigde in Bangkok en de laatste nacht bracht ik door op Khao-San road. Nadat de buckets Mai Tai en flessen Samsong leeg waren en de door mij georganiseerde dance off midden op straat ten einde was, werd het tijd om te gaan. Ik onderhandelde met de taxichauffeur voor een eerlijke prijs en legde mijn dronken dormmates netjes in bed. Een heerlijke afsluiting van ruim drie maanden door Zuidoost-Azie zwerven. Het tafereel van deze laatste avond is dan ook een prima metafoor voor het reizigersbestaan van een dertiger. 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.