ZONDAGCOLUMN - FAMILIE

Door Eva Rijpert

Ook wanneer je drie bent, is familie al ingewikkeld. 
“Ginny probeert steeds meer grip te krijgen op de onderlinge verhoudingen,” laat haar oma ons weten via de app. 
Haar oma. 
Dat is mijn moeder. 
En dat is óók de moeder van Ginny’s vader. 
 
Het doet me denken aan een filmpje van Sesamstraat waarin ober Grover weer eens volledig over zijn toeren raakt. De ene gast arriveert in het restaurant voor zijn jarige tante. De ander voor zijn jarige moeder en weer een ander komt voor haar jarige dochter. Hoe kán dat nou allemaal? Er was toch maar één iemand jarig? 
Ginny zit in hetzelfde parket als Grover en ook nu komen de vragen. “Wie is mijn papa?” vraagt ze me. Ik kijk in haar lieve ogen en moet lachen. “Dat weet je wel,” antwoord ik. 
Ginny’s blik houdt het midden tussen guitig en verlegen. Ze weet dit inderdaad en het lijkt erop dat ze zichzelf vrij grappig vindt. “Mijn papa is Tommiiiiie!” Ze schatert het uit en zet haar natuurlijke lach kracht bij met wat kleinkunstgebulder. “Haaahaaa, ik wist het heus wel, hoor!” 
Terwijl ze met me praat, wipt mijn nichtje van haar ene voet op de andere. Zo nu en dan maakt ze een draai, hinkelt een stapje. 
- “En wie is jóuw papa?” vraagt ze nu. 
- “Hrm. Wie denk je dat mijn papa is?” 
Ze gaat op één been staan en haar armen zwaaien hun weg naar een nieuw evenwicht. 
- “Guus!” roept ze. Ik grinnik. 
- “Nee, op Guus ben ik verliefd!” Verlegen wordt er gegiecheld. “Oh jaaa.” 
- Maar wie is nou mijn papa?” 
Ginny staat stil en tikt een tijdje met haar vinger tegen haar mond. 
- “Opa Bart,” zeg ik dan. “Jouw opa is mijn papa! Grappig he?” Ze kijkt me aan en glimlacht vaag, maar blijft diep in gedachten verzonken. 
 

Weken later is Ginny druk in de weer bij mijn moeder in het speeltuintje. “Fuck!” roept ze ineens. “Oh? “ reageert mijn moeder. “Dat woord wil ik niet horen!” 
Eventjes kijkt Ginny haar oma met grote ogen aan. Dan verklaart ze: “Maar papa zegt dat ook. En papa is jouw kindje dus dan mag hij het ook niet zeggen.” 
Mijn moeder lacht verbaasd. Thuis krijgen wij haar appje binnen: “Nou jongens, ze heeft de verhoudingen inmiddels begrepen, hoor!” 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.