ZONDAGCOLUMN - NET ALS IN DE FILM

Door: Eva Rijpert

Ik ben geen vijftien meer. Zodoende visualiseren chick flicks niet langer de toekomst, maar het heden. Confronterend. Want waar het in romantische komedies gegarandeerd weer goed komt met de hoofdpersoon, is dat in mijn eigen verhaal telkens maar weer de vraag. Mijn leven hangt immers niet af van een heerlijk voorspelbaar script, mijn leven hangt af van mijzelf. 
  En dus staat er niet na elke mislukte relatie automatisch een nieuwe halfgod in de wacht, is mijn beste vriendin niet elke scène voorzien van gevatte oneliners, levert een bak ijs geen hilariteit maar keiharde kilo’s op en ben ik na een make-over toch echt nog steeds dezelfde. 
  Toch probeer ik mezelf regelmatig te zien als de chick in zo’n flick. Wat in het echte leven immers saai, vervelend of ronduit naar is, ervaar je in een chick flick als krachtig, interessant of grappig. Moet je nog 100 pagina’s researchmateriaal doornemen? Met een hippe bril en een soi latté kan jij de wereld aan! Word je aan de kant gezet door je date? Word dronken en neem de barman mee naar huis! Of flikker je en plein public van een roltrap? Ach, een goed verhaal! 
  Als toeschouwer van je eigen leven zie je ineens overal mogelijkheden en plezierJa, van een afstand wordt je leven ineens verrassend simpel. 
  Hier wringt echter ook de schoen. (Of pump.) Signaleren dat ik ‘gewoon’ mijn baas moet aanspreken over die loonsverhoging of inzien dat ik van de bank moet komen wanneer ik ontevreden ben, is één ding. Het doen, blijkt telkens weer een ander. Waar zit toch die knop? Hoe ga je van denken naar doen? 
  Channel je eigen powerheldin! Want met wat oefening schijnt het daadwerkelijk effectief te zijn je regelmatig even los te koppelen van wie je (denkt dat je) bent. Toeval dat Beyoncé een alter ego heeft? Dacht het niet! Dus moet je écht je baas, de belastingdienst of je schoonmoeder bellen en blijf je het maar uitstellen? Waan je dan een Bridget, Elle of Carrie! (Het liefst in dat stukje van de film waarin een powersong aanzwelt en de transformatiescenes elkaar in rap tempo opvolgen.) Zij kunnen alles! Dus jij kan alles! 
  Kortom: schrijf je eigen script. Zo word je niet alleen de ster van je eigen voorstelling, maar kan je jezelf nog applaus geven ook! 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.