ZONDAGCOLUMN - EEN STROBREED IN DE WEG

Door: Eva Rijpert

Mijn wekker gaat voor de vijfde keer. Buiten is het donker, mijn hoofd voelt topzwaar en de vloer is koud. Tijdens het aankleden, kijk ik verlangend naar dat ene lichaam van ons dat nog wel lekker onder het donzige dekbed ligt. 
  Ik voel dat de kou totaal geen waardige tegenstander vindt in mijn sokken en terwijl ik naar de huiskamer sjok, denk ik aan een boek dat ik jaren geleden heb gelezen. Het filosofeerde over hoe je bij het wakker worden met één blik op je huisdier te weten kan komen hoe gelukkig je bent. 
  Kijk je naar je hamster en denk je iets in de trant van: Die heeft eigenlijk ook maar een saai leven, hee! Dan zit het waarschijnlijk wel snor met je. Jij hebt immers zulke leuke dingen te doen vandaag, daar is een bak stro geen concurrentie bij. 
Denk je echter: Ooooh, je zou maar zo lekker pluizig en warm tussen het stro kunnen liggen de hele dag, dat wil ik ook! Dan heeft Hammie zojuist iets wezenlijks bij jou gesignaleerd dat zijn aankoopbedrag van vijf euro meer dan waard is. Wanna be your hamster? Then you’re not living the dream! 
  Wanneer de verwarming aanslaat, de geur van koffie mij omringt en mijn brood is gesmeerd, neemt mijn verlangen een hamster te zijn gelukkig danig af. Mijn lichaam wordt warm, mijn hoofd weer fris. Potdomme, misschien leef ik toch the dream! 
Wanneer ik een half uur later de slaapkamer inloop om mijn vriend gedag te zeggen, wordt mijn joie de vivre echter weer behoorlijk op de proef gesteld. Een zacht kacheltje ligt opgerold te knorren. En alleen nog zie ik de dream die ik zou dromen in bed naast dat lieve beestje. Ik voel zijn warmte en ruik zijn vachtje… Mijn schoenen zijn al bijna uit. Oooh, lang leve de winterslaap! 
  Dan richt het beestje half slapend zijn oogjes naar me op en gaapt: “Succes, schat. Vanavond weer samen in bed.” Lachend geef ik mijn verkreukte hamster een kus. Vooruit dan maar. Vanavond weer samen in bed.

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.