ZONDAGCOLUMN - WIJSHEID KOMT MET DE HAREN

Door: Eva Rijpert

Stationsgeluiden klinken op de achtergrond en ik kijk naar vitrinesvol muffins, koekjes en taart. Het bord met de tientallen opties wekt verlangen en verwarring.Zie hier: het dertigersdilemma in een notendop. Of bonendop. Of doppio. Of… Vragend word ik aangekeken.Vragend en ongeduldig.  
“Twijfel is het begin van wijsheid!” citeer ikmeteen onbeholpenlach. 
Ha ha.Nee.Niet grappig.Doe maar gewoon een koffie verkeerd. 
Terwijl mijn vriend onze namen doorgeeft, ga ik zitten aan een houten tafeltje.Linksarriveert even latermijn koffie, rechts arriveert een lange rij.Wanneer ik een slok dilemma neem, zie ik een jongen met lang haar in de rij staan. Hij draagt een cape en naast zijn elfenoren glitteren zwartgouden siersels op zijn wang. 
Ik vind hem stoer te midden van de groep druk doende zakenlui en defensieve tieners, maarals een ongerustemoederkijkikbijna automatisch of er niemand staat te wijzen of giechelen. 
“Ik hoop dat ie zich niet al te ongemakkelijk voelt,” zeg ik misplaatst betrokken en denk onwillekeurig aan een markante vriend van de middelbare school. Mijn huidige vriend kijkt even om. 
“Natuurlijk niet,” zegt hij ontspannen. “Anders had hij dat toch niet aangetrokken.Verbaasd herkauw ik deze onverwachte logica.De open minded soul in mij raakt in de knoop met de sociale risicoanalist. 
“Nou ja,” verklaarik mijn vraag.Die jongen is waarschijnlijk op weg naar een LARP event of een fantasy fairofzo… 
Demonstratief rustig wordt tegenover mij geamuseerd de volgende slok genomen. 
“Ja…?” 
“Daar heeft hij die kleren voor aangetrokken, denk ik. Dus straks tussen zijn vrienden voelt hij zich waarschijnlijktop, maar nu is het misschien wel lastig om hier tussen al deze andere mensen te staan.” 
“Ja… Dat is goed mogelijk.” 
“Nou,” mompel ik wat verloren. “Dat is dan toch niet leuk? 
“Luister,” zegt mijn vriend.“Als je ergens achterstaat, kan het je niks schelen wat anderen ervan denken.”Ik brom. Ja, hallo wc-tegel. 
“In een ideale wereld is dat inderdaad helemaal waar, zeg ik uiteindelijk maar. 
Even is het stil. 
Dan vormt zich een plagerig lachje rond de mond aan de overkant, die eindelijk bereid is mee te filosoferen over het wrede lot van de dissidenten in deze wereld. 
“Goed, indat geval ligt het er maar net aan wie je citeert!” zegt de mond bijdehand. En met bravoure en een opgestoken wijsvinger declameert hij: “Want niet twijfel,is het begin van wijsheid. Het overwinnen van vrees, is het begin van wijsheid!” 
Ik knik. Dat is mooi. 
Dan hoor ik de barista een onuitspreekbare naam omroepen. Het klinkt als eennaam uit een sprookje of mythe.Wanneer de jongen met de elfenoren reageert, zie ik de giechelende en wijzende mensen waar ik bang voor was. Dejongen zelf neemtechterzwaarontspannenzijn bestelling aan en geeft de koffie-expert lachendeen knipoog. 
“Thanks,man.” 
Mijn vriend en ik kijken elkaar grinnikend aan en zakken tevreden onderuit. Wijsheid is toch nog altijd vooral te vinden in jezelf. 

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.