ANDERMANS RELATIE

Andermans Relatie


“Van andermans relatie weet je uiteindelijk geen ene hol af,” mijmerde een vriend ooit behoorlijk concreet de ruimte in. Een uitspraak die enorm met me resoneerde, zoals wij dolende dertigers dat tegenwoordig zo mooi zeggen. Iets dat ongeveer betekent dat iets meetrilt op jouw frequentie. In wezen een tergende hippie-uitdrukking, maar toch ook een term die mooi aangeeft dat iets voor jou lijkt te kloppen. Ook wanneer je er niet meteen woorden aan kan geven. Of het kan verklaren. Zo gold dat voor mij ook met die uitspraak. Dat resoneerde, maar ik kon het niet direct verklaren.

Want als ik naar de relaties om me heen kijk, denk ik er toch een hoop over te kunnen zeggen. De manier waarop twee mensen over elkaar praten, hoe vaak ze elkaar opzoeken tijdens een feestje, de mate van levendigheid bij binnenkomst… Ook lijkt het me een ongenadig teken aan de wand wanneer ik (helaas voor de zoveelste keer) een man over zijn vriendin hoor zeggen: “Het is zo’n lieve meid.” Brrr. Het is mijn ergste nachtmerrie. Dat je vriend na jaren samenzijn niet verder komt dan je te  omschrijven als “een lieve meid”. Ik meen het zo diep vanuit de grond van mijn hart als ik zeg dat ik het minder kwetsend zou vinden als mijn vriend drie keer per maand vreemd zou gaan dan mij “een lieve meid” te noemen. Het eerste suggereert immers ‘slechts’ dat hij naast mij ook andere leuke vrouwen ziet. (Well, guess what? Er zijn ook veel andere leuke vrouwen.) Het tweede zegt nog niks over die andere vrouwen, maar suggereert in elk geval dat hij mij helemaal niet ziet. “Een lieve meid.” Flikker toch op, vent.

Dus ja. Ik zei het als een teken aan de wand als iemand dat zegt. Maar eerlijk is eerlijk, wanneer die wand een live-love-laugh exemplaar is, complementeert het de boel wellicht perfect. Dus wat weet ik ervan?

Of wanneer man en vrouw beiden semi-ludiek toegeven dat de vrouw toch echt degene met de broek aan is binnen hun relatie. Zo’n kerel in een kaki broek die dan op een feestje grijnzend als een boer met kiespijn schichtig de kant van zijn vrouw opkijkt. “Nee, eenmaal thuis heb ik niks meer te vertellen. Ha. HA.” En dan harder: “Nietwaar, Marie?!” En dat Marie dan met gloeiende trots vanaf de andere kant van de kamer kirt: “Dat mocht je inderdaad willen, Lennard.” Ik trek dat dus niet. Zowel de man die dit passieloos ondergaat als de vrouw die dit passieloos bewerkstelligt. Je wilt in principe een relatie waar je allebei sterk bent, toch? En natuurlijk is niet elke relatie precies gelijkwaardig. En natuurlijk ben je niet op elk gebied allebei even sterk. Maar het gaat erom dat wanneer je jullie relatie als geheel in een weegschaal dondert, je er allebei vol trots naar kan staan kijken. En dat je dat dan ook durft uit te stralen over jezelf en de ander. (Overigens, kleine side note van de redactie: met een zachtaardige dosis manipulatie zo nu en dan is in de ogen van de schrijver niks mis. Je krijgt niet altijd alles in je relatie voor elkaar met een urenlange uitwisseling van argumenten. Maar als je daarvoor en plein public “de broek aan moet trekken” ben je een groentje. Come on, baby. You can do better than that.)

En toch en toch en toch. Dat kan ik nou allemaal wel weer vinden. En zeggen. Maar ook degenen die net wat teveel over elkaar klagen op een feestje, gaan weer met elkaar naar huis. Evenals het stel dat zelden om elkaar lijkt te lachen. Waarna het koppel beige en crème innig gearmd de deur uitloopt, terwijl zilver en goud er drie weken later een eind aan breien. En dan kom ik toch weer terug bij het begin: “Van andermans relatie weet je uiteindelijk geen ene hol af.” Je wéét niet hoe innig tevreden twee mensen ‘s avonds bij elkaar in bed kruipen. Je wéét niet of het schadelijk is voor een relatie als de één “de broek aan heeft” en de ander niet. Voor jou zegt het misschien iets over een onderliggende stroom die niet oké is, maar anderen varen daar wel bij. Bovendien, je weet niet of wat iemand zegt wel is hoe het gaat. En je weet ook niet of degene die zo lekker veel zegt en beweert, wel eens wat doét. Ach ja, zo’n schrijver met haar praatjes. Ga eens wat doen, joh. Trek eens een broek aan. Of trek er eens een uit. Daar heeft in elk geval elke relatie baat bij.

AGENDA

MAANDAG 01-04-2019

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER?

THE FUTURE - ARE ROBOTS TAKING OVER? €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

VERWACHT - Experts say that a lot of jobs will be obsolete by 2025 and predict that 5 million jobs will be lost before 2020 as artificial intelligence, nanotechnology and robots will take over...

MAANDAG 08-04-2019

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ

ARCHITECTUUR TOUR - NOORD EN 'T IJ €12.50 | 14:00 - 16:30 | AMSTERDAM

VERWACHT Onze gids neemt ons mee langs de oevers en verschillende wijken in Noord en vertelt ons over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst van de IJ-oevers en Amsterdam Noord!

DONDERDAG 11-04-2019

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW

RONDLEIDING RIJKS - HET GEBOUW €14.50 | 14:00 - 16:00 | AMSTERDAM

VERWACHT -Tijdens deze tour kijken wij specifiek naar het gebouw, haar historie, ontwikkelingen en verhalen. Zo gaan wij naar de kelders en leren wij onder andere hoe de collecties het museum binnenkomen.